Je bekijkt nu Kennedy Space Center

Kennedy Space Center

Finn en ik zijn terug gegaan op de laatste vakantiedag, omdat er dan in theorie wéér een lancering is, én omdat we dan wel een bustour langs de oude hoogtepunten konden boeken. Alvast een snelle eerste indruk, moet er nog even meer aandacht aan besteden bij thuiskomst. (Wikipedia over Kennedy Space Center en het Visitor Complex



Het Visitor Complex



Entree en Rocket Garden
Mooi begin



Heroes and Legends
Aandacht voor de helden



Spaceshuttle Atlantis
In New York zagen we de Enterprise al eens, nu de 2e van de 6 (nog 4 die bestaan na 2 rampen) van het Space Shuttle programma. Specifiek informatie over de Atlantis



Aandacht voor de crews die omkwamen
Mooie tentoonstellingen, alles super netjes, met name ook onderhoud: alles ziet er nog als splinternieuw uit. Mooie (interactieve) displays vaak ook. Prachtig om al die geschiedenis bij elkaar te zien: Op de laatste foto zie je alle 100+ missies op een rij, allemaal met hun eigen mission patch.



Get your ass to Mars
Diverse Mars rovers en het prachtige systeem dat de laatste veilig op Mars plaatste



Commerciële partners
NASA gebruikt steeds meer commerciële partners als SpaceX, Boeiing en anderen. Allemaal strijden ze om de miljardencontracten en allemaal doen ze hun best om iets te betekenen voor de mensheid. Opklikken voor een fotoshow met grote foto’s (op een desktop computer komt de site over zoals deze bedoeld is, en zie je de foto’s het beste)



KSC Explore Tour

Het park is mooi, maar we kwamen natuurlijk voor de tour langs al deze belangrijke plakken van de ruimtevaart geschiedenis:



Het Vehicle Assembly Building (VAB)
Groot, groter, grootst. 170 meter hoog, deuren tot boven. 1 ster is 1,5 meter doorsnede, een rood/witte streep een busbaan en het blauwe vlqk zo groot als een tennisbaan.



Het oude launch control center
Boven de oude en onder de nieuwe versie. Klopta?


Vehicle Building Platform / Launch Platform
Alles op poten., de crawler wordt eronder gezet, dan daarop laten zaken en over het speciaal geprepareerde grindpad (210 cm dik pakket aan stenen en zand dat geen vonken afgeeft) naar het lanceerplatform.



Oud Launch Platform
Deze is al heel oud en wordt nu alsnog gesloopt, dat duurt nog wel een paar weken.



De Crawler
Een beetje verstop tussen de rommel: voor hen is het een gewone werkdag. Dit is een van de twee en wordt nu gereviseerd. Deze rijdt dus onder Hat platform, tilt het op met (ongevulde) raket en al en kruipt dan naar het lanceerplatform met 1 mijl per uur. Duurt dus een uur of 8 elke keer voor deze op de plaats van bestemming is.



Apollo program Launch Control Room
Volledig bewaard en opnieuw opgebouwd. Een mooi stuk geschiedenis. Daaronder de Mercuri Control room uit de begin jaren ’60 (Mercury > Genesis > Apollo)



Saturn 5
Zo zonde dat hij niet meer buiten rechtop staat, maar binnen in stukjes ligt. Nog steeds indrukwekkend, maar de grootsheid is op deze manier niet goed te bewonderen. (En fatsoenlijke foto’s maken ook niet…)



Apollo 14 Command Module
Die van de 1 Apollo 10 heb ik in Londen gezien vorig jaar en nu dan de Apollo 14 Command Module. De ultieme is natuurlijk van de Apollo 11 die als het goed is terug is van 50-jaar-lancerings-tour en nu weer terug is in Washington.



Uitkijktoren
We mochten uit de buis bij de VAB, Bij een filmpunt en bij deze uitkijktoren met mooi zicht op de historische launch platforms 39a en 39b. Drie verdiepingen noog. Niet geschikt voor lanceerplatforms 39 (te dichtbij) maar prima voor oa 40 waar die avond een Falcon9 zou vertrekken (Uitgesteld naar onze vertrekdag). Op de foto rechtsonder zijn met wat moeite de lanceerplatforms te zien.



Launch Platform 39-A
Hier vertrokken veel Apollo vluchten, maar nu is dit platform voor 20 jaar verhuurd aan SpaceX (Zitten nu in jaar 9 van de huur) voor hun bemande vluchten. Ze maken geen gebruik van het VAB en dus ook niet van het grindpad ernaartoe. Ze installeren hun raketten liggend en zetten ze op het eind pas rechtop. De rechter grijze toren is nieuw en nog in aanbouw voor toekomstige vluchten met nog grotere raketten. De witte piek op de zwarte lanceertoren is een bliksemafleider. Onder bij Platform 39-B zie je nog 3 grote torens voor die functie (hoger dan het VAB gebouw van 170 meter, met hun 200 meter hoogte) > Alle info op Wikipedia



Omdat SpaceX de crawler en VAB niet gebruikt is het speciaal aangelegd grindpad opgebroken. Mooi te zien ook de ‘bocht’ naar 39-B:



Launch Platform 39-B
Niet meer in gebruik, maar met veel geschiedenis van Apollo en SpaceShuttle launches. Hier meer info



Platform 41
Ook deze is nu in gebruik voor United Launch Aliance (wiki) voor de Atlas en de Dealte Heavy raketten.



ULA Vertical Integration Facility
United Launch Aliance bouwt hier hun raketten op. (Neergezet voor Platform 40 en 41 volgens Wikipedia)



Platform 40 – SpaceX voor Falcon 9
Vanaf dit platform zagen we op 6 augustus de Falcon 9 vertrekken. Deze avond zou er weer een lancering zijn, maar de raket is nog niet te zien: kan SpaceX blijkbaar in een paar uurtjes fixen en doen ze zo laat mogelijk. Maar goed ook, want de lancering werd een uur of 14 uitgesteld. Wikipedia heeft alle info over dit platform netjes bij elkaar.



Platform 37
Steeds verder weg en inmiddels ook alweer zeker 8 tot 10 km verwijderd van de uitkijktoren. Vanaf 3 (of 5?) mijl is het pas veilig om te kijken tijdens een lancering. Info volgens Wikipedia



Niet (te) geloven
De gids komt hier natuurlijk vaker en die wist dat hier in een tijdelijke schuur de Dragon capsule alvast klaar staat voor over 2 weken als er weer een bemande vlucht naar het ISS gaat om de bemanning daar om te wisselen. Zo vertelde hij het, maar het lijkt me sterk… Al 23 jaar, sinds de ISS bewoond werd, zijn we nooit meer helemaal compleet geweest hier met zijn allen op aarde…



Camerapunt en meetpunt
Vlak bij 39-B is een vast camerapunt voor onbemande opnames (Veel te dichtbij). Onderaan de heuvel stond nog een meetpunt die de statische electriciteit in de lucht meet (op 30 locaties op het immense terrein). De Apollo 12 is tijdens de lancering namelijk 2x geraakt door bliksem waardoor de boordcomputer uit viel: een herstart bleek genoeg, maar dat risico nemen ze nu niet meer.



Hiervoor wilde ik naar Florida en (nadat we in de verkeerde bus zijn gestapt) uiteindelijk toch een prachtige tour gehad langs de geschiedenis van de Amerikaans ruimtevaart. Zeer de moeite waard voor die 25$ extra ! Nog genoeg te vertellen hier. Binnenkort is deze blogpost compleet, nu vooral nog even een fotoblog…



Links


– Deze trip was onderdeel van een vakantie naar o.a. Florida
– We bezochten ook Spacecoast – Titusville
– En we waren getuige van een Falcon-9 Lancering van SpaceX op 6 augustus 2023