Je bekijkt nu Harmonia Macrocosmica van Andreas Cellarius – 1660 / 2006

Harmonia Macrocosmica van Andreas Cellarius – 1660 / 2006

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Andres Cellarius is een bekende illustrator van astronomische platen, maar is zelf geen astronoom. Hij maakte prachtig werk en zijn Harmonia Macrocosmica is zijn bekendste werk. Het boek van Cellarius komt uit 1660.

In 2006 heeft Taschen, de bekende Duitse uitgever van grote luxe boeken, in samenwerking met Robert van Gent en prachtige grote zware uitgave gemaakt met veel uitleg in meerdere talen. 29 grote platen worden getoond. Een meesterwerk over een meesterwerk.

Mijn exemplaar heeft wat waterschade in het begin van het boek. Te overzien wat mij betreft, temeer omdat ik het voor 1/6e deel van de normale stevige prijs kon aanschaffen via een boek/webwinkel in Utrecht.

Er zitten prachtige platen in van diverse stelsels door diverse sterrenkundigen als Ptolemeus, Copernicus en Brahe. Wat ik hier ook plaats. niets zal het boek echt recht doen, je moet het een keer zien en voelen.

Hier een pagina waarin ik Cellarius heb uitgelicht. Daar zijn de illustraties mooi te zien.

De leer van Ptolemeus is bijna 1600 jaar leidend geweest in de wereld. Daarna kwam een tussenversie van Tycho Brahe, die wel beter wist, maar trouw bleef aan de kerk. Copernicus had 100 jaar voor Brahe de basis gelegd hiervoor.

Ptolemeus: Geocentrisch
Brahe: Vaag tussenmodel
Copernicus: Heliocentrisch

Allemaal kopergravures uit de 17e eeuw. Geen origineel deze keer, dus het is lastig te bepalen hoe verfijnd de gravures waren, maar omdat ze allemaal ook nog met de hand zijn ingekleurd zijn ze van een hoge kwaliteit en schoonheid.

De sterrenhemel in meerdere varianten (aanzichten) met de sterrenbeelden prachtig geïllustreerd.

Als laatste foto even een indicatie van het formaat: zie de pen naast het boek van maar liefst 54 bij 33 cm. Het weegt een paar kilo.
Het boek past niet in de kast, én verdient een eigen plekje: zo groot en zo mooi.

Links

• Wikipedia over dit boek
• Cellarius uitgelicht

>>> Ga terug naar het overzicht van alle boeken