Je bekijkt nu Uitgelicht: Andreas Cellarius

Uitgelicht: Andreas Cellarius

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

https://www.basgriffioen.nl/maan/harmonia-macrocosmica-van-andreas-cellarius-1660/De Duitser Andreas Cellarius was geen astronoom, maar kon de astronomische onderwerpen wel prachtig graveren tot schitterende handgekleurde prenten. En dat allemaal midden 17e eeuw. Hij trouwde in 1625 een Nederlandse in Amsterdam en kreeg 4 kinderen. Hij stierf in 1665 in Hoorn.

Hij is het meest bekend door zijn bij Johannes Janssonius in Amsterdam in 1660 uitgegeven hemelatlas Harmonia Macrocosmica met 29 schitterende gravures, waarin de sterrenbeelden en de verschillende wereldstelsels zijn uitgebeeld. Zowel het heliocentrische Copernicaanse en de (overgangs)theorie van Tycho Brahe als het oude Ptolemaeïsche wereldbeeld worden hierin naast elkaar vergeleken.

Christiaan Huygens was ontevreden over Cellarius’ werk. De door hem ontdekte maan van Saturnus, Titan, was weggelaten en sommige gravures bevatten spelfouten en perspectivische vertekeningen. De fraaie gravures werden los verkocht en door verzamelaars vaak in een enkele band ingebonden. Ze vonden hun weg over de hele wereld en staan oa in de bibliotheken van het Vaticaan en Topkapi (Istanboel)

Ik heb het Taschen boek over de Harmonia Macrocosmica voor een zacht prijsje aan kunnen schaffen.

Deze originelen (Amsterdamse herdruk uit 1707) zijn nu op een Amerikaanse veiling te koop:

Links

• Een online PDF van een boek van/over hem
• Wikipedia over Cellarius
• Biobliografie