Je bekijkt nu SpaceX Falcon-9 Starlink Group 6-8 Launch

SpaceX Falcon-9 Starlink Group 6-8 Launch

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Raket Lancering Cape Canaveral

Tegenwoordig heb ik geduld, maar ook het doorzettingsvermogen en mazzel om eerst de capsule van de Apollo 10 te zien in Londen, nu dan Kennedy Space Center en met een extra onsje geluk nu ook een echte raketlancering. Het feit dat ik een baan heb die me in staat stelt deze dromen na te jagen, maken me zeer bewust van het feit dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Gezegend, humble en dankbaar is het gevoel dat steeds vaker naar boven komt. De lancering was aanvankelijk om 7 uur, dat werd 9 uur en toen we om 8 uur bij de brug klaar stonden en het nog wel erg rustig was, bleek deze verzet naar 10:41 uur. Dus weer terug naar het hotel. Het launch window duurt tot 0:22, dus kan zijn dat je tot 3 uur staat te wachten, of zelfs dat de vlucht geschrapt wordt: inmiddels helemaal donker, dus de raket zelf gaan we niet meer zien, vrees ik. Wel zonne grote vuurbal jonguh !

De brug waar we op stonden (Foto van Wikipedia)



Hyatt Place Titusville ligt er op zich mooi bij, met een viewing room op de 5e verdieping. De brug van A. Max Brewer Memorial Parkway in Titusville geeft echter een mooier uitzicht, direct boven het water en lekker hoog boven de bomen uit. De afstand was echter 22 km (14 mijl) en dat is echt veel te ver om je shirt te voelen trillen. Het bulderde wel, maar het is echt te ver. De bedoeling was op het strand van het natuurgebied, maar dat ging om 19:00 uur dicht. Omdat de lancering met 2 uur was opgeschoven was dat geen optie. Een Actemium collega stond ooit (op Kennedy Space Center) op 5 ipv 14 mijl, dat maakt nogal een verschil. Omdat het donker was konden we de raket zelf ook niet zien. Wel superblij natuurlijk dat we dit mee konden maken.

Hier de SpaceX pagina over deze lancering.



Ons filmke, opgenomen met een wat oude iPhone vanaf 22 km afstand… Gelukkig hebben we later in dit blog ook nog andermans foto’s en films van dichterbij… Geluid en licht komen niet helemaal over op het filmpje: Senna keek vanuit het hotel en daar trilden de ramen, dus op zich wel indrukwekkender dan dit filmpje, maar 22km is ver…



In de verte onweerde het. Tony Fruciano van de laceringsfanaten FaceBook groep had dit mooi vastgelegd.



Mark Stone plaatste deze prachtige foto’s in dezelfde groep. Die stond een stuk dichterbij…


Ook de foto’s van Bob Montanaro mogen er zijn. Ik ga vragen waar zij staan šŸ˜‰



De beelden van SpaceX zelf zien er ook een stuk beter uit.



De beschrijving van SpaceX
SpaceX is targeting Sunday, August 6 at 10:41 p.m. ET (02:41 UTC on August 7) for a Falcon 9 launch of 22 Starlinksatellites to low-Earth orbit from Space Launch Complex 40 (SLC-40) at Cape Canaveral Space Force Base in Florida. (If needed, there are two additional launch opportunities at 11:31 p.m. ET (03:31 UTC) and 12:22 a.m. ET on August 7 (04:22 UTC). Up to five backup opportunities are also available on Monday, August 7 starting at 8:35 p.m. ET (00:35 UTC August 8) until 11:57 p.m. ET (03:57 UTC). ) This is the fourth flight for the first stage booster supporting this mission, which previously launched Crew-6, SES O3b mPOWER, and one Starlink. Following stage separation, the first stage will land on the A Shortfall of Gravitas droneship, which will be stationed in the Atlantic Ocean.

R/MIN/SEC EVENT 
00:38:00SpaceX Launch Director verifies go for propellant load
00:35:00RP-1 (rocket grade kerosene) loading begins
00:35:001st stage LOX (liquid oxygen) loading begins
00:16:002nd stage LOX loading begins
00:07:00Falcon 9 begins engine chill prior to launch
00:01:00Command flight computer to begin final prelaunch checks
00:01:00Propellant tank pressurization to flight pressure begins
00:00:45SpaceX Launch Director verifies go for launch
00:00:03Engine controller commands engine ignition sequence to start
00:00:00Falcon 9 liftoff
HEIGHT70 m / 229.6 ft
DIAMETER3.7 m / 12 ft
MASS549,054 kg / 1,207,920 lb
PAYLOAD TO LEO22,800 kg / 50,265 lb
PAYLOAD TO GTO8,300 kg / 18,300 lb
PAYLOAD TO MARS4,020 kg / 8,860 lb

Merlin is a family of rocket engines developed by SpaceX for use on its Falcon 1, Falcon 9 and Falcon Heavy launch vehicles. Merlin engines use a rocket grade kerosene (RP-1) and liquid oxygen as rocket propellants in a gas-generator power cycle. The Merlin engine was originally designed for recovery and reuse. Propellant: LOX / RP-1. Thrust: 845 kN / 190,000 lbf. Heel mooi: Download de ‘usersguide’ hier. Dit is het plan en zo gaat ome Elon het uitvoeren met de Starlink lanceringen:



150 lanceringen per jaar
Ga je ook die kant op en wil je een lancering proberen bij te wonen. Kijk dan op deze site Rocketlaunch.Live. Of gebruik de app Space Launch Schedule. Voor SpaceX specifiek kun je hun honderden launches terugkijken op Spacex.com/launches.