Je bekijkt nu Apollo 10 Command Module – Science Museum London 2022

Apollo 10 Command Module – Science Museum London 2022

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Dit stond al even op mijn verlanglijstje in London: zo dicht bij en toch ver weg. De Commando Module van de Apollo 10 die in 1969 de laatste tests uitvoerde voor de echte landing een paar maanden later door de Apollo 11. Deze is helemaal naar de maan geweest, de maanlander is losgekoppeld en vloog om de maan, maar is niet geland. Eenmaal terug in de capsule gingen Gene Sernan, John Young en Tom Stafford weer naar huis. En hoe ! De snelste terugtocht tot nu toe met 55.000 km per uur. Het snelste (ruimte)voertuig ooit door een mens gemaakt.

Na dik 50 jaar niet meer de allerbeste plek in het museum, de binnenkant niet uitgelicht en al met al een beetje onwaardig voor zoiets groots, maar ik snap dat het na al die tijd voor het grote publiek minder interessant wordt. Ik was blij dat ik hem even rustig heb kunnen bekijken !


De honingraatstructuur in het echt zien na afremmen op de dampkring blijft interessant:

Prachtige details op de buitenkant zoals de patronen, de structuur en de stuurraketjes.


De derde Soyuz capsule die ik nu gezien heb. Dit is de TMA-19M die de Britse astronaut Tim Peak naar de ruimte bracht in 2015 waar hij in het ISS ruimtestation missie 46 en 47 uitvoerde. Eerder zag ik de TMA-06 in New York en de TMA-03 in Noordwijk. Check die links voor prachtige honingraat foto’s !


Was er nog meer te zien? Jazeker. Een replica van Galileo Galilei’s telescoop, een originele uitgave van Juli Verne’s boek ‘Reis om de maan’ en een J2 raketmotor uit 1966 bijvoorbeeld….


En enkele originele spullen van de inmiddels overleden Stephen Hawking: