Je bekijkt nu De Palio van Siena en de Griffioen

De Palio van Siena en de Griffioen

  • Berichtcategorie:8. Overig

Wat hebben de Palio van Siena en de Griffioen met elkaar te maken? Er is een link, een minuscuul detail in de geschiedenis van Siena en de Palio, maar keurig belicht in een museum dat niet in de top-10 van bezienswaardigheden voor komt.

Tijdens een bezoek aan Siena 10 jaar geleden vonden we in een souvenirwinkeltje een schildje met een Griffioen erop. Die staat nu bij ons in de souvenirkast. Eenmaal thuis uitgezocht hoe het zat en nu verder ingedoken tijdens een studiereis rondom Galilei waarbij Siena ook op de lijst stond. Siena is nauwelijks bekend om Siena waar hij slechts 6 maanden verbleef. De Palio, de jaarlijkse paardenrennen op het beroemde plein en de prachtige Dom maken Siena een bekende stad.


Tijdens de race strijden de verschillende Contrada (wijken) tegen elkaar en de wijk van de Uil ligt meteen aan het plein. Hij kleuren zijn zwart, wit en donkerrood. Het is weer even geleden dat deze wijk de Palio heeft gewonnen… 2014 ! Het wordt weer tijd.

Deze contrade heeft een prachtig museum over hun geschiedenis en ligt enkele straten achter het Piazza del Campo. Op de 2e foto zijn mooi de drie wapens van hun drie militaire takken te zien. San Viglio, linksboven heeft de Griffioen als wapen.Zoals aangegeven best een groot museum voor zo’n klein onderwerp. Wel een doolhof en zelfs 3 of 4 verdiepingen onder de grond de kelder in.Hieronder de tenues met een leeuw en onderaan met een Griffioen. Twee verschillende companies.Veel displays met de tenues. De Palio wordt al sinds 1289 gereden elk jaar, dus er zullen wt antieke pakjes tussen hangen. Mooi om te zien dat in dit kleine specifieke stukje geschiedenis de Griffioen zo’n mooie rol speelt.De meest recente Palio: 16 Augustus 2023. Maakt niet wie als eerst over de streep komt: jockey, paard of samen !Drie verdiepingen onder de grond: zo kun je van het eerste deel van het museum onder de weg door naar het nieuwe deel. Samen een behoorlijk geheel.Griffioen, half leeuw, half adelaar (met de oren van een paard): bewaker van de schat.Deze had ik ook nog graag willen zien: de gouden Griffioen (en Leeuw), maar die lag opgeslagen in het gebouw tegenover het museum en komt daar slechts twee keer per jaar uit: In Juli en Augustus als de Palio plaats vindt.Het schildje zoals we dat – met puur toeval – in 2014 in een winkeltje tegen kwamen. Nu, 10 jaar later, niets meer te vinden over dit specifieke stukje Griffioen geschiedenis…En warempel, nadat ik deze post maakte weer naar het centrum om iets lekkers te gaan eten, stap ik het winkeltje van de kunstenaar tegen die bovenstaand schildje had gemaakt. Of hij nog iets had met Griffioenen, nadat ik hem het verhaal had uitgelegd. Had ie wel, maar 120 euro voor een breekbaar souvenir was nou ook weer niet nodig. Ik mocht er wel een foto van maken, dus toch een beetje geslaagd.Er werd vandaag al flink geoefend, door de jeugd van Contrada dell’ Aquila. Morgen opent het seizoen en gaan de contrades elkaar om de beurt een beetje opjutten. Op zondagmorgen vanaf 09:00 uur gaat de eerste wijk met 100 man flink herrie maken in de straten. Het is de Contrada di Valdimontone (Ram). Ik ga eens kijken of ik dat nog mee kan pakken. Lukte 10 jaar geleden toevallig ook…Vanmorgen, 28 april 09:00 uur, was de opening van het Palio seizoen in Siena: de Contrade di Valdimontone (van de Ram) trapte af en het was mazzel en een dikke eer dat ik dit nog even kon meepikken… Fantastisch ! En nog even een filmde van gebakken:Links:
Palio volgens Wikipedia
Site van het Museum
Een rijke Belgische site over de Palio