Je bekijkt nu Amateur Astronomiedag der lage landen

Amateur Astronomiedag der lage landen

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Een beetje een rare post dit, maar omdat ik dit voor mezelf doe, toch geplaatst als herinnering. Dit kwam online voorbij en ik heb me een half jaar geleden ingeschreven. Lange rit wederom naar Noordwijk, maar wel de moeite waard. 100 plaatsen in de Ariane zaal van de Space Expo en 12 lezingen gedurende de goed georganiseerde dag.

Iets te veel over het populariseren van astronomie bij jongeren (4x), maar ook zelf spiegels slijpen, een mooie lezing over Hubble vs Webb telescoop, een mooie lezing over de immer groeiende hobby met steeds grotere telescopen en steeds minder vrije tijd, geleerd hoeveel moeite het kost om een jpg-tje te versturen vanaf New Horizons op 17.000.000.000 kilometer afstand, en een prachtig uitstapje naar Artist impressies voor Nasa door een Nederlandse illustratrice.

Toename van scherpte van de foto’s van de Hubble telescoop over de tijd (hard en software updates)
Links de nog te lanceren James Webb die zicht uitvouwt tot een grote spiegel. Rechts Hubble.
Wat een enorm verschil in spiegel grootte tussen de Hubble en de Webb.
Ook de range van het ‘kleuren spectrum’ is veel groter en in een zone die wij niet met het blote oog kunnen waarnemen: Boven James Web. In het Midden Hubble en onderin Spitzer.
Hubble is al 30 jaar oud, ongelofelijk: heeft zijn taak er in principe op zitten: steeds verder terug in de tijd kunnen we met die nieuwerwetse telescopen.
Het versturen van een enkele RAW foto van 12 MB naar de aarde (Vanaf de Voyager op 18.000.000.000 km)
Frank Hol maakt op elke locatie een standaard foto om de lichtvervuiling te bepalen. OP La Palma is het zo donker dat je op 2 meter afstand je telescoop al niet meer ziet staan.
Dit is het caliber kijkers dat Frank gebruikt. Niet meer te doen met het vliegtuig en dus per auto naar zuid Spanje, daar op een veerboot naar La Palma (duurt een week), dan een week daar en dan nog een week terug. Precies dit is de reden dat ik er niet aan begonnen ben tot nu toe: het is nooit goed / scherp / groot genoeg…
Prachtig zijstapje met Danielle Futselaars die met de onderzoekers en ontdekkers van de NASA visualisaties mag maken van de ontdekkingen.

Dit was voor mij een beslismoment om te kijken of ik toch wil investeren in een ‘goeie’ telescoop met volgmotor. Kost honderden euro’s en dan heb ik iets beters dan ik nu heb, maar vandaag geleerd dat het toch nooit genoeg is, en da’s nou precies de reden dat ik nog steeds niks beters heb gekocht: wat als het leuk is???

Hier meer foto’s hier vanuit de organisatie. Er vanuitgaande dat de afstof-topics nu wel allemaal aan de beurt zijn geweest, kan een volgende editie alleen maar beter worden. En hier alle info over de dag, de sprekers en hun volledige presentaties. (Je ziet dat een klein deel daarvan zeker toch de moeite was voor mij)

Interessante links van deze dag:
Astronomiedag der Lage Landen 2020 / Presentaties
Vereniging voor Sterrenkunde
Astroforum
Sterrenkijken.nu
Astronomiebeurs Essen
Sterrenkundevoorjou.nl
Astronomie illustraties Danielle Futselaar (Coverfoto)