Je bekijkt nu Institutio Astronomica – 1653 (2/3: Sidereus Nuncius) – INGEZIEN

Institutio Astronomica – 1653 (2/3: Sidereus Nuncius) – INGEZIEN

Zoek op Galilei links bij het submenu van deze site en je zult veel hits vinden: Dit is toch de start van de astronomie omdat er voor het eerst met een telescoop werd waargenomen en vastgelegd. Volg de links voor een volledige intro, of skip direct naar Wikipedia voor een snelle eerste indruk, waarom dit zo’n belangrijk boek is.

Geen eerste editie dus uit 1610, maar een herdruk uit London van 43 jaar later toen Galileo al gestorven was.

De maan was zijn eerste onderzoek object, maar heldere sterrenstelsels volgden snel:

De vier ‘bewegende planeten’ bleken 4 manen van Jupiter te zijn. De Galileïsche manen zijn de vier grootste manen van Jupite. Ze zijn ontdekt door Galilei ontdekt in januari 1610. Deze manen zijn zichtbaar zonder een krachtige telescoop. Onder perfecte omstandigheden is het zelfs mogelijk om de maan Callisto met het blote oog te zien. Hieronder de schetsen van zijn waarnemingen.

In de Nederlandse versie vond ik het mooi om zijn kinderlijke blijdschap te ervaren tijdens het lezen. Veel waarnemingen, hieronder allemaal weergegeven.

De Manen gaf hij namen ter ere van zijn grote sponsor Cosimo de Medici, maar wij kennen ze als de manen zoals door Galileo ontdekt, alhoewel hij toen nog net niet wist dat het om manen ging (ipv planeten)

Pagina 15:

In die tijd waren het vooral nog houtsnedes die als blokdruk werden ingezet. Deze zijn gemaakt op basis van de schetsen van Galilei. Hieronder enkele detailopnames om de kwaliteit goed te kunnen bekijken.

Pagina 18:

Pagina 19:

Pagina 20:

Links:
– Mijn eerdere boekbespreking van de nieuwe pocket editie die ik eerder kocht

Ga door naar deel 3/3: Kepler’s Dioptrice

Bekijk de andere boeken die ik in mocht zien bij Museum Boerhaave in Leiden. Ze hebben een prachtige collectie die je op afspraak gratis mag inzien in hun ‘bibliotheek’.