Je bekijkt nu Galileo Galilei; Kijker, Kerk en Kosmos – 2017

Galileo Galilei; Kijker, Kerk en Kosmos – 2017

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

In 1610 verscheen Sidereus Nuncius van Galileo Galilei in Venetië. Er zijn nog enkele kopieën van dit boek, maar die zijn natuurlijk miljoenen waard en liggen in musea. Op catawiki was een reproductie te koop van het exemplaar uit The British Library. Deze ging eruit voor maar liefst 121 euro: beetje overdreven. Wel mooi om te zien natuurlijk, maar in het Latijn ook niet te lezen helaas. Daarom direct na de verloren veiling de eerste Nederlandse vertaling gekocht.

Facsimile versie die te koop stond


Sidereus Nuncius

In Nederland (Middelburg) is de eerste telescoop uitgevonden door een glasslijper / brillenmaker: Hans Lipperhey. Hij liet deze aan Prins Maurits zien in den Haag, vroeg er patent op aan en zo ging het al snel de wereld over. Enkele maanden later had Galilei al enkele veel sterkere telescopen gebouwd. Hiermee bestudeerde hij de maan, de vaste sterren en beschreef later ook heel mooi enkele planeten. In 1610 bracht hij zijn boek uit Sidereus Nuncius (Bericht van de sterren). Daarna ging het snel met de bekendheid van Galileo. Het volledige boek staat op Google Books.

Mooi hoe ook 400 jaar geleden voor het eerst goed ook de gebieden op de maan herkenbaar waren.; Mare Serenitatis, Crisium, Tranquilitatis, Foecundatis en Nectaris rechtsboven prima te onderscheiden.
Met behulp van bovenstaande uitleg berekent hij dat er bergen op de maan zijn van minstens 4 mijlen hoog, terwijl er op aarde volgens hem nog niet eens bergen zijn van 1 mijl hoog. (De wereld was toen nog kleiner dan nu…)

Galileo Galilei

Lees hier ‘alles’ over Galilei op Wikipedia, over het museum naar zijn naam in Florence of neem er alvast een kijkje via Google StreetView. Onderstaand portret door Brabander Justus Sustermans uit 1636 als Galileo 72 jaar is.

Die eerste telescoop van Galilei.

Over het boek

Na een wat rommelige inleiding beschrijft het boek letterlijk zijn Sidereus Nuncius en later ook zijn brief aan Hertogin Christina. Beide documenten waren bedoeld voor Jan en alleman en is dus prima leesbaar. Mooi beschreven zelfs en best uitgebreid omdat hij anderen probeert te overtuigen van wat hij als eerste mens op de wereld zelf heeft kunnen zien: ook voor hem nieuw en ongelofelijk, laat staan voor anderen die zijn telescoop nog niet hadden kunnen gebruiken.

Zit op 1/3e van het boek als ik dit maak. Zelden zo snel gelezen (gisteren binnen gekomen). Het tweede deel van het boek beslaat vooral de verdediging ten opzichte van zijn gelovige tijdsgenoten, verwoord in de brief aan groothertogin Christina. Geprobeerd, maar minder interessant, dus ben iets over de helft van het boek even gestopt: misschien een andere keer. Wel een aardige bevestiging van het bekende tijdsbeeld van toen, met de macht van de kerk.

Het daadwerkelijk boek dat Galilei’s Sidereus Nuncius beschrijft.



Links

• Galileo op Archive.org

>>> Ga terug naar het overzicht van alle boeken