Je bekijkt nu Le Trésor des Almanachs – 1784

Le Trésor des Almanachs – 1784

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Tijdens een gezellig etentje een veiling verloren en toen kwaad doorgeboden op een miniboekje… Dat had ik beter niet kunnen doen… Vooral omdat er – ondanks de aankondiging – eigenlijk nauwelijks inhoud over astronomie in zit. Dit lijkt inmiddels keurig opgelost met de aanbieder.

10 bij 6 cm en vol met allemaal leuke kleine weetjes over Frankrijk. En een hele pagina astronomie…

Wanneer de seizoenen starten en wanneer het volle maan is (Volle maan feesten?). Maar ook wat de 7 planeten zijn…

Bijzonder. Niet dat ze toen pas 7 planeten hadden ontdekt, maar als je het rijtje bekijkt zou je zeggen dat ze toen toch al beter wisten. De aarde wordt niet genoemd, dus dat wordt blijkbaar nog als centraal punt gezien. De zon is hier daardoor een planeet, evenals de maan. Dat klopt niet helemaal… Saturnus, Venus, Jupiter, Mars en Mercurius kloppen wel. (Dat wisten ze in mijn boek van 50 jaar eerder al, dus beetje slordig of snel populair werkje voor ‘het volk’…???)

Een opsomming van de sterrenbeelden; interessant… En hoe lang de jaren duren op basis van verschillende uitgangspunten.

Over de eclipsen: “Dit jaar zijn er vier verduisteringen, twee van de zon en twee van de maan. Van al deze verduisteringen zal alleen de maanmaansverduistering van 7 maart zichtbaar zijn in Parijs.”

“Deze begint als het in Parijs 2 uur en 25 minuten ’s ochtends is, en is in het midden om 3 uur en 37 minuten. Het einde is 4 uur en 49 minuten. Het hoogtepunt is om 4 uur 36 minuten aan de noordkant van de maan” (Zoiets…)

Elke dag head/heeft een eigen naam. Een mooi rijtje om uit je hoofd te leren; 365 stuks. Ze wisten precies te ‘voorspellen’ wanneer de zon opkwam en onderging en dus hoeveel zonuren er die dag waren. Nette service naar de bevolking…

>>> Ga terug naar het overzicht van alle boeken