Je bekijkt nu Uitgelicht: Galileo Galilei

Uitgelicht: Galileo Galilei

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Een van de grootste die leefde van 1564-1642, dus ook die verdient een eigen pagina met mijn belevingen betreft Galilei. Na onze Slovenië-reis nog drie dagen Italie waaronder een Galilei dagje in Padova; prachtig.Boeken Galileo

Ingezien (Museum Boerhaave):
• 1641: Systema Cosmicum
• 1653: Institutio Astronomica 2/3: Sidereus Nuncius

Ingezien (Universiteitsbibliotheek Leiden)
• 1610 / 1653: Sidereus Nuncius
• 1612: Discorso al serenissimo don Cosimo II 
• 1613: Historia e dimostrazioni intorno alle Macchie Solari 
• 1632: Dialoog over de twee voornaamste wereldsystemen
• 1638: Discorsi, e dimostrazioni matematiche

In eigen collectie:
• 1946: De jonge Galilei – G van den Maelderen
• 1955: Leben des Galilei – Bertold Brecht
• 1964: Het heelal van Galilei en Newton – William Bixby
• 1966: Galilei – P. van der Hoeven
• 1987: Galileo Galilei, Schriften, Briefe, Documente 1 – Galilei / Mudry
• 1987: Galileo Galilei, Schriften, Briefe, Documente 2 – Galilei / Mudry
• 1989: Galilei, Ketter – Pietro Redondi
• 1999: De dochter van Galilei – Dava Sobel
• 2002: Galilei, onrustige geest – Enrico Bellone
• 2013: Dialoog over de twee belangrijkste wereldsystemen
• 2017: Galileo Galilei; Kijker, Kerk en Kosmos – Margriet AgricolaPadova – Palazzo Bo (2020)

Augustus 2020 bezochten we Palazzo Bo in Padova, Italie. De universiteit van 800 jaar oud waar Galilei 10 jaar les heeft gegeven in de mathematica. Een rustige corona periode, matig weer en een goede tourguide leverde een prachtige ervaring. Maar dat kwam vooral omdat die 800 jaar geschiedenis zo mooi in tact was gebleven.

De nieuwe entree uit 1942. Dit deel doet nog steeds dienst voor een deel van de 60.000 studenten: de rechtenstudenten krijgen hier nog les.
Het oude gedeelte met de vele ‘plaquettes’

.

The great hall / Aula Magna. Man man man wat indrukwekkend. 600 studenten pasten hierin als Galileo sprak… Prachtige ruime zaal waar je jezelf zo 400 jaar terug in de tijd waant.

.Padova – la Specola (2020)

Dit wordt nu de toren van Galilei genoemd, maar ze werd pas 150 jaar na Galilei’s belangrijkste ontdekkingen in dienst genomen als astronomische toren. Niet gruwelijk astronomie gerelateerd dus zou je zeggen, maar het is tevens een museum vol astronomische instrumenten. En daar heeft Galilei er ook veel van gemaakt. Was helaas al gesloten toen wij er waren.Padova – Galileo’s huis

Niet gruwelijk indrukwekkend, maar als je er dan toch bent wel even kijken: het huis waar Galileo woonde met zijn vriendin en buitenechtelijke kinderen én inwonende studenten…Venetië – La Campanile (2020)

Er is niet veel te vinden over Galileo en Venetië, en dat wat er te vinden is heeft nog net niet met astronomie te maken. In de Campanile op het San Marco plein heeft Galilei aan de Doge van Venetië laten zien waartoe ‘zijn’ telescoop in staat was; vooral voor oorlogstoepassingen wel handig. En dus werd zijn salaris verdubbeld en zijn positie in Padova verstevigd. Op het 60 meter hoge uitkijkpunt van de 100 meter hoge toren, niet alleen de plaquette om daaraan te herinneren, maar ook een prachtig uitzicht; ook zonder telescoop.

Het paleis van de Doge van Venetië vanuit La Campanile, en een ruim uitzicht nog daarachter.
Image Credit: Wikipedia – Painting by Giuseppe Bertini 1858 – Galileo Galilei showing the Doge of Venice how to use the telescopeDom van Pisa (2021)

Het is niet zeker, maar het staat wel op de plaquette, dat Galilei proeven vanaf de toren van Pisa heeft gedaan: een kanonskogel en een geweerkogel (zelfde materiaal, zelfde vorm, alleen ander gewicht) vanaf de top laten vallen om aan te tonen dat ze tegelijk beneden zouden zijn > om aan te tonen dat gewicht geen effect heeft op valsnelheid (in een vacuüm)

De onderste twee foto’s zijn van de Dom zelf en de originele lamp die daar vroeger gehangen zou hebben: toen hij de lamp door de wind zag bewegen, begon hij na te denken over de slinger en kwam erachter dat een slinger even lang doet over een korte en een lange uitslag / zweef…Huis van zijn vader – Pisa (2021)

Nog voor Galileo werd geboren zou Vincenzo hier gewoond hebben. Ergens in het oude centrum van Pisa.Geboortehuis – Pisa (2021)

In een huis dat van de familie van zijn moeders kant was, is Galilei geboren.Doopkerk- Pisa (2021)

Niet in het ver weg gelegen Dom van Pisa, maar in dit kleine kerkje is Galileo gedoopt. Het ligt vlak bij zijn geboortehuis.Werkplek in het Paleis van de Medici’s – Pisa (2021)

Galilei is in Pisa geboren en ging er naar de universiteit (wiskunde). Na 4 jaar heeft hij de opleiding echter verlaten om er later toch als professor terug te keren. Daarna ging hij aan de slag in Padova (zie bovenaan de pagina). Toen hij werd aangenomen door de heersers van Florence, de familie de Medici, werkte hij in hun paleis in Pisa.Basilica di Sante Croce – Florence (2021)

Galilei had ruzie met de paus en werd eigenlijk gezien als ketter door zijn nieuwerwetse ideeën. Door zijn beroemdheid (toen al) heeft hij de brandstapel kunnen voorkomen, maar aanvankelijk kreeg hij geen mooie begraafplaats: in een klein kapelletje achter de grote deur (helaas niet toegankelijk voor ons…) lag hij aanvankelijk en in 1737 heeft zijn leerling Viviani gezorgd voor een mooi graf in de Santa Croce tegenover Michelangelo. In het graf ligt ook zijn lievelingsdochter én Viviani zelf…Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze – Florence (2021)

Hier liggen zijn manuscripten. Die had ik graag willen zien, maar een verbouwing én covid verhinderden dat helaas. de gids Isabella had het nog wel geprobeerd, maar helaas niet gelukt. In de rechtertoren zie je een beeld van Galilei. (Een zeldzaam iets, een zijn duizenden souvenirs van de gekste dingen, maar van Galilei is eigenlijk niets te vinden. Zonde)

Hier liggen enkele manuscripten van Galilei, maar gelukkig zijn die ook online te vindenGalilei Museum – Florence (2021)

Geen souvenirs dus, maar gelukkig wel een eigen museum, met zijn telescopen, schetsen, gereedschappen en zelfs 3 vingers en een tand…De Medici hadden veel geld en een interesse in astronomie (Galilei was een leraar voor hun zoon Cosimo 2) en dus werden voor hen de prachtigste instrumenten gemaakt:

Huis van Viviani – Florence (2021)

Viviani was een toegewijde leerling en biograaf van Galilei. Hij verzorgde hem zijn laatste jaren in Arcetri toen Galileo bedlegerig en blind was. Hij heeft op zijn huis plaquettes laten maken toegewijd aan zijn leermeester. (Ik dacht dat het origineel aan een vrijstaande villa met groene omgeving hing: wellicht is dit een replica)Palazzo Pitti – Florence (2021)

Hier regeerden de Medici’s en hier is Galileo vaak geweest; Vanuit het Uffizi museum de Arno rivier over en de berg op.Galilei’s huis bij Palazzo Pitti – Florence (2021)

Samen met zijn zoon kocht Galilei dit huis nabij Palazzo Pitti. Hij zou echter vaak bij zijn vrienden in het centrum van de stad hebben verbleven. Het was hier inmiddels 22:00 uur toen we de foto’s maakten en nog twee uur terug naar Riparbella moesten rijden…

Deze plekken van Galilei hebben we in 2020 en 2021 bezocht. Er is een pagina over die vakantiereizen die je de mooiste plekjes toont.Links

• Galileo Galilei (Wiki)
• Palazo Bo Padova
• La Specola Wiki
• La Campanile Wiki
• Galileo adresjes in Padova ENG