Je bekijkt nu London 2022

London 2022

  • Berichtcategorie:3. Reizen

Het is zeker 20 jaar geleden dat we een weekendje in London waren. De kids zijn er nog nooit geweest en dus werd het weer een toeristische ontdekkingsreis voor ons alle vier. Zelf via de kanaalbussel gereden, alles inclusief 7 uur: het vliegtuig is niet heel veel sneller voor je uit en thuis bent, en nu kon alles mee wat we nodig dachten te gaan hebben. In de nacht vertrokken en dus om 11:00 uur al daar om de stad in te gaan. Terug een late Shuttle genomen en zo nog een relaxte ochtend kunnen hebben bij the Tower Castle.

Prima voordelige B&B perfect gelegen aan het eind van de district line in Ealing Broadway: park oversteken en zo de metro in. En die suburb had nog veel faciliteiten waar we niet op gerekend hadden. Prima startpunt elke dag: ontbijtje scoren bij Starbucks en in de metro opeten en opeens sta je dan midden in de stad.


En dus rechtstreeks naar Westminster waar de rondvaartboten liggen


Om een indruk te krijgen van elke nieuwe stad is een rondvaart of bustour super toeristisch, maar ook enorm praktisch: meteen een algemene indruk van de stad en de afstanden. Highlights kiezen is daarna een eitje.


Ik wilde Canary Warf graag terug zien, maar dat was na al die jaren onherkenbaar geworden. Vanaf de Tower Bridge is het restant van de boottocht niet per se heel fraai. Bij Greenwich Village is wel iets te doen, maar je moet je afvragen of je dat de moeite vind: half uur extra, en weer terug. We hebben even lekker geluncht bij de Greenwich Market. En via de Marine opleiding weer terug naar de boot.


Matig weer (3 van de vier dagen wat motregen af en toe), maar buienradar en binnenactiviteiten zorgden ervoor dat we helemaal niet nat zijn geworden. Even bij Harrods binnen kijken met 10.000 andere toeristen was ook even een leuke binnenactiviteit. Te groot, te duur, te druk en te lelijke spullen, maar de etalages daarentegen waren prachtig: zo zie je ze niet veel meer…


Op dag twee stond mijn persoonlijke hoofddoel als eerste op het programma: De commando module van de Apollo 10 uit 1969 bezoeken in het Sc einde Museum. De enige capsule van het Apollo programma buiten de VS. Deze heeft een eigen blogpost gekregen op de site, maar hier even een indruk. Nog wel wat aardige dingen gezien in het museum, maar eerlijk gezegd kwamen we hiervoor… Ik in ieder geval.

Hier had ik op een of andere manier kaartjes gekocht voor 80 pond die nergens gecontroleerd werden… Later in het British Museum is de toegang weer gratis, maar is de tentoonstelling die we graag hadden willen zien tegen betaling, maar volgeboekt… Het Museum of National History is voor ons wat te museum-achtig en vaak gericht op kleinere kinderen. Niet helemaal ons ding. Enorm groot en lastig oriĆ«nteren, maar ook hier echt wel wat mooie highlights. Het prachtige gebouw zelf is al de moeite waard.


Daarna naar Notting Hill; mooie wijk, maar vooral als het prachtig weer is, en dat was het niet deze keer… Natuurlijk even langs het huis met de blauwe deur van de film Notting Hill. Nou, die is niet meer wat het geweest is 23 jaar later. Ook de Travel Bookshop is nu een standaard souvenir winkeltje. Ach, toch leuk om even gezien te hebben. Portobello road erbij en een paar prachtige straten en dan snap je waarom het veel toeristen trekt.


34 jaar geleden gingen we met de Havo klassen naar London. Theo Hageman, onze hippe leraar Engels, had last minute kaartjes geregeld voor 42nd Street. Hij had even opgezocht hoe dat tegenwoordig werkt: uitverkocht tot juni 2023 die voordelige tickets. Genoeg theaters te bezoeken, maar onnodig duur of uitverkocht. En dus werd het een film: Avatar, The Way of Water in de Vue bioscoop aan Leicester Square > Wat een luxe stoelen, mooi 3D beeld en vooral enorm vette geluid beleving… Maar, theaters ook genoeg dus:


Soho is dan in de buurt. Oud Philips collega Fu Ho gevraagd waar te gaan eten. Tip opgevolgd en dus naar Wan Chai Corner; Op zich heerlijk, maar het eten was niet allemaal goed warm. Niet goed en voor ons vooral zonde.


De auto kon veilig bij de B&B staan en dus alles met de metro gedaan: werkt perfect met de Oyster Card. Even het systeem snappen en dan kun je heel makkelijk overal komen. Niet alle lijnen hetzelfde qua treinen en stations. Deze was prachtig ! De Elisabeth Line geloof ik waar veel stations zo zijn opgeknapt:


Dag 3: Alles wat we wilden zien hebben we gezien, dus is de tweede helft bonus. Geen plan en gewoon op pad. Als eerst even langs de nieuwe koning op Buckingham Palace. Via het park met de vele dieren liepen we naar het grote plein van Trafalgar Square voor de National Gallery, waar een gezellige kerstmarkt was.


Fijne kinderen die niet alleen alle hits van de jaren ’60, ’70 en ’80 mee kunnen zingen (ipv rap-‘muziek’) en ook wel hun dosis cultuur willen opsnuiven. Finn graag zelfs, en Senna geniet er op haar wat rustigere manier van. En zo toch snel kaartjes gereserveerd voor de British Museum. Ik wilde graag Rosetta’s Stone zien en me onderdompelen in de Romeinse en Egyptische periode. Finn vind de Griekse periode interessanter en wil graag een keer naar Griekenland. En in zijn eentje nog een keer terug naar dit museum, want het is veel te veel om in een paar dagen te bevatten, laat staan in een paar uur… Eerst andere plannen. Het gebouw (inmiddels 22 jaar geleden zo fraai opgeknapt) is zeker de moeite waard op zichzelf. Ongelofelijk hoeveel moois hier bij elkaar ligt, al die culturen ‘door elkaar’, duizenden jaren oud. Helaas lag de orginele steen van Rosetta in de aparte tentoonstelling die was uitverkocht, maar de replica liet prima haar waarde zien. Zie ook die laatste foto: Griekse kruik met prachtig relief dat al met al nog geen 1,5 mm dik was: super mooi gedaan.


Natuurlijk moet er ook goed gegeten worden. Dit restaurant zag er net zo traditioneel uit als we in japan zagen 20 jaar geleden. Iets toeristischer natuurlijk, maar we hebben er allemaal heerlijk gegeten.


Covent Garden Market mochten we niet overslaan: dat bleek vooral toen we er eenmaal waren. Super gezellig, schattig, warm en een leuke kerstsfeer. Mooie originele souvenir gescoord voor mezelf: oude stempel van een Griffioen.


De vier en laatste dag wilden we relaxed eindigen: deze keer geen ontbijtje in de Metro, maar met de District Line helemaal naar de Tower (50 minuten in de metro!). Daar had Dominique een leuk eettentje gevonden. Het zag er inderdaad prachtig uit om in zo’n ‘glazen iglo’ te eten, maar helaas was het volgeboekt tot half januari. Gelukkig zat ernaast een hele mooie bakkerij met super lekkere broodjes en zoetigheden: daar heerlijk gebruncht en nog even rond gelopen.


Finn had de Sky Garden gevonden: zag er ook prachtig uit op internet, maar zoals overal lange rijen. Echt zaak om voor alles vooraf kaartjes te bestellen.


In de middag weer naar de Shuttle gereden en zo kwam er een eind aan ons vierdaagse bezoek aan London. 55.000 stappen gezet in vier dagen, maar ja, ook steeds goed gegeten en alles geprobeerd, dus de balans gaat toch nog de verkeerde kant op… Gelukkig is het bijna tijd voor de goede voornemens. šŸ˜‰Tip – Verblijf:
– Prima verzorgd bij The Caspian Hotel

Tips – Eten:
– Prima gegeten bij Angus Stakehouse aan Leicester Square.
– De tip van Fu Ho opgevolgd: Wan Chai Corner in Soho
– Heerlijke Unagi gesmuld bij Fushan nabij Oxford Street
– En de brunch bij Paul bij de Tower Bridge is ook het vernoemen waard

Tips – Musea:
Science Museum
National History Museum
British Museum