Je bekijkt nu Institutio Astronomica – 1653 (1/3: Introductie) – INGEZIEN

Institutio Astronomica – 1653 (1/3: Introductie) – INGEZIEN

Dit is een van de belangrijkste werken die ik ooit heb ingezien. En dichter bij het inzien van een echte Sidereus Nuncius zal ik niet komen vrees ik. Vandaag weer naar de Bibliotheek van Museum Boerhaave in Leiden geweest waar ik weer netjes werd ontvangen door Dalila. Vele foto’s gemaakt en omdat dit belangrijke boeken zijn, heb ik het opgedeeld in 3 aparte posts. Dit gaat om de intro: Deel 1 van 3

Het boek is onderverdeeld in drie secties: de eerste beschrijft de zogenaamde theorie van de sferen, de tweede beschrijft de astronomische theorie en de derde behandelt de tegenstrijdige ideeën van Brahe en Copernicus.

De huidige editie is belangrijk voor de opname van twee baanbrekende werken van telescopische astronomie: Galileo’s “Sidereus Nuncius” (eerste ed. Venetië, 1610), waarin zijn ontdekking van Jupiter’s manen wordt aangekondigd, en Kepler’s “Dioptrice” (eerste ed. Augsburg, 1611), Kepler’s briljante uitleg over hoe de telescoop werkt. Galileo’s ontdekkingen met de telescoop

De Franse polymath Pierre Gassendi werkte aan atoomtheorie, natuurkunde en de filosofische implicaties van het werk van de Griekse filosoof Epicurus (ca. 330 v.Chr.), Die hij gebruikte als ondersteuning voor zijn verzet tegen een Aristoteles wereldbeeld. Gassendi was een van de eersten die de term ‘molecuul’ gebruikte, gedefinieerd als twee of meer atomen die met elkaar zijn verbonden. Veel van zijn gepubliceerde werk is geschreven om de filosofische opvattingen van Rene Descartes tegen te gaan.

Met behulp van door Galileo Galilei verstrekte telescooplenzen maakte Gassendi talloze astronomische waarnemingen die hielpen de geldigheid van Kepler’s wetten van planetaire beweging vast te stellen. In 1631 observeerde hij Mercurius doorvoer voor de zon, wat een sterk bewijs was voor het Copernicaanse model. Gassendi hekelde dat astrologie geen empirische ondersteuning had.

Dit is de eerste editie van deze collectie en de eerste publicatie in Engeland van alle drie de werken die erin zijn opgenomen.

Institutio astronomica werd voor het eerst gepubliceerd in 1647. Het was verdeeld in drie secties: de eerste behandelde de ’theorie van de sferen’, de tweede beschreef de astronomische theorie en de derde besprak de tegenstrijdige ideeën van Tycho Brahe en Copernicus. Het werk werd jarenlang als leerboek gebruikt, vooral op Engelse universiteiten. Dat de tweede editie, hier, Galileo’s Sidereus nuncius en Johannes Kepler’s Dioptrice bevat, maakt de publicatie historisch belangrijk.

Sidereus Nuncius (voor het eerst gepubliceerd in 1610 – dit is de derde editie, de eerste Engelse editie van een van Galileo’s werken) kondigde Galileo’s ontdekking van de manen van Jupiter aan. Sidereus nuncius was Galileo’s publicatie van zijn eerste waarnemingen door een telescoop die hij in 1609 ontwikkelde. Galileo observeerde de maan als een bolvormig, vast lichaam compleet met bergen en valleien, in tegenspraak met de traditie van de maan als een kristallijne bol. Hij observeerde duizenden voor het blote oog verborgen sterren. Hij ontdekte vier manen rond Jupiter, in verschillende posities op verschillende tijdstippen. Met deze observaties accepteerde Galileo de Copernicaanse theorie.

Dioptrice (voor het eerst gepubliceerd in 1611 – dit is de tweede editie) legde de fabricage en werking van de telescoop uit, een noodzakelijk onderdeel in de aanvaarding van wat de telescoop onthulde. Kepler besprak de wetten die de doorgang van licht door lenzen regelen. Bevat vier houtsnede platen en houtsnede diagrammen door de hele tekst. Elk werk heeft zijn eigen titelpagina. De hoofdtitelpagina is gedrukt in rood en zwart. Universiteit van Utah kopie bindend hedendaags kalf, geregeerd in blind.

Links
– Over Pierre Gassendi (Wiki ENG)
Een Engelstalige bespreking van dit boek
Het volledige boek in Google Books



Vermelding

Grappig; ik werd benaderd door deze verkoper of hij mij mocht vernoemen, en da’s prima. Het boek werd me ook aangeboden, maar het bedrag is wat aan de hoge kant voor deze verzamelaar; 4.200 euro. Eens kijken wat het op gaat leveren. Ik heb het onder de aandacht gebracht van mijn favoriete Facebook groep: www.facebook.com/groups/vintageastronomy

Ga door naar deel 2/3: Galilei’s Sidereus Nuncius

Bekijk de andere boeken die ik in mocht zien bij Museum Boerhaave in Leiden. Ze hebben een prachtige collectie die je op afspraak gratis mag inzien in hun ‘bibliotheek’.