Je bekijkt nu Astronomia Nova – 1609 INGEZIEN

Astronomia Nova – 1609 INGEZIEN

Zelf heb ik de beroemde herdruk uit 1937, ook al oud, maar 1609 is een prachtig jaar. Net voor de Sidereus Nuncius van Galilei. Johannes Kepler en Galilei wisselden brieven uit, beetje in het geheim omdat niemand snapte wat zij zagen, en de inquisitie was streng…

Astronomia Nova (voluit Astronomia Nova seu Physica coelestis) is het beroemdste werk van Johannes Kepler, en verscheen in 1609. In dit boek gaat Kepler in tegen de meer dan 2000 jaar oude stelling dat de planeten zich in cirkelbanen en met gelijkmatige snelheid langs de hemel bewogen. Kepler bewijst met zijn eerste twee wetten (a) dat die banen ellipsen zijn en (b) dat de planeten langs hun banen van snelheid veranderen.

Astronomia Nova is een volledig en gedetailleerd verslag van de wetenschappelijke speurtocht van 5 jaar naar de exacte baan van de planeet Mars. Hij bleek de aardbaan nodig te hebben om de Marsbaan te berekenen en beschreef die toen eerst. Hij gaat ervan uit dat de zon bepaalt hoe de banen van de planeten lopen en meent dat de zon over een geweldige magnetische kracht bezit. Het is een eerste stap op weg naar de zwaartekrachtwet. (Wiki)

Zie de 1937 editie voor een heldere versie van deze beroemde illustratie

Volg de link naar mijn eerdere blog over ‘dit boek‘ voor meer links naar informatie.

Lees het boek op Google Books.

De Engelse Wiki over dit boek.

De wetten van Kepler: NLENG

Bekijk de andere boeken die ik in mocht zien bij de Universiteits Bibliotheek Leiden. Ze hebben een prachtige collectie die je als lid mag inzien op de afdeling Special Collections.