Je bekijkt nu Tafereel van het heel-al – 1848

Tafereel van het heel-al – 1848

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Volledige titel: Tafereel van het heel-al; onderhoudende beschrijving van het uitspansel en den aardbol, Deel 1 – JJ von Littrow directeur van het observatorium te Weenen (1834, vertaald door GA Hondeijker, 3e druk 1848, 679p)

Omdat ik met mezelf ‘alleen’ nog boeken veroorloof te kopen ouder dan mijn oudste boek, nog maar af en toe een toevoeging hier. Alle Apollo kranten verkocht en nu deze aankoop in de collectie. Weer 25 jaar verder terug in de tijd, nu – juli 2019 – 171 jaar oud.

Boek 1

Prachtige gravures: wat een werk…
Nog geen namen voor de andere sterrenstelsels (sterrengroepen): De grote nevelvlek in Orion lijkt Andromeda te zijn.
Mooie ‘koper’gravure in het gedeelte over de maan. Deze heeft 4 gegraveerde lijnen per millimeter ! Ter vergelijking, dat is “100 dpi” : knap voor die tijd. In een wat jonger boek gaat de verfijning zelfs tot 5.5 lijnen per millimeter “140 dpi”. Wat een mooie verfijndheid uit de periode dat er nog tijd was om dingen goed te doen.

Boek 2

Boek 2, met daarin de delen 2, 3 en 4, gaat meer over de aarde zelf. Ook interessant en alleen te koop als set en dus nu ook in Schaijk. Verkoop was een optie, tot ik tijdens het doorbladeren onderstaande pagina’s tegen kwam: 171 jaar geleden al een heel hoofdstuk over de stijgende zeespiegel. Iets van alle tijden dus, waarschijnlijk in cycli die onze levensverwachting en geschiedschrijving overtreffen… Op zijn minst grappig om in die gemeten eenheden terug te zien…

>>> Ga terug naar het overzicht van alle boeken