Je bekijkt nu I did it my Milky Way

I did it my Milky Way

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Op vakantie in Triglav Nationaal Park in het noorden van Sloveniƫ, zaten we in een mooie blokhut op 1.258 meter hoogte. Ver genoeg van de bewoonde wereld vandaan om mijn telescoop mee te nemen. Het was echter het fototoestel waarmee ik onderstaande (!) foto kon maken:

Met een Nikon D7100 met de lens op 18 mm, diafragma op F4, ISO op 1600 en een sluitertijd van 25 seconden kon ik dit er van maken. Ik was blij want ik dacht in die sluier eindelijk een stukje van onze Melkweg vastgelegd te hebben.

Een expert in een astrofotografie groep op Facebook (Raj uit Bangladesh) wist met Adobe Lightroom de juiste data naar voren te halen. Het resultaat is die mooie coverfoto bovenaan. Dit deed hij echter met de zwaar gecomprimeerde kleine JPG die op Facebook stond. Benieuwd wat hij kan doen met het originele 6000 x 4000 pixel bestand van 13 MB… Dag later: Nou dit dus:

De profs maken veel mooiere opnames, maar voor een eerste serieuze poging al zeer tevreden. Volgende keer camera op de standaard en laptop eraan koppelen, zodat ik makkelijker aanpassingen kan maken, ipv nu elke keer een compleet ‘nieuwe’ foto maken.
Je ziet in principe niets met het blote oog, dus het is gokken en dus direct resultaat bekijken (na 25 seconde sluitertijd, zie je op je camera dus wel meteen wat je hebt gemaakt.) Daarna nog een keer de gevangen data optimaliseren in Lightroom. Moet ik nog ‘even’ leren. Deze laatste is gewoon recht omhoog gemaakt, in de lijn van de eerste foto’s, maar toch enigszins op de gok.



Ook is de hoofdfoto gemaakt in de lijn van de zonneschijn en dat is te zien: veel licht vervuiling. Volgende keer proberen om een ander stukje van het heelal vast te leggen waar de zon niet langs ze aarde alles met haar licht ‘vervuild’.

Onze melkweg: wat ik heb vastgelegd is een heel klein stukje van een van die armen van die spiraal… 200.000.000.000 sterren in een stelsel. Wij draaien als aarde 1.675 km/u rond, maar de aarde gaat met ongeveer 107.000 km/u rond de zon en deze melkweg maakt rondjes met 792.000 km/u (250 miljoen jaar voor 1 rotatie)
Meer ervaren fotografen krijgen al meer voor elkaar en leggen grotere stukken van zo’n arm op een veel betere manier vast. Ik ben al blij met mijn kleine stukje…


Hieronder zie je op de foto rechts van het midden de 3 bomen die op de Melkweg foto’s ook in beeld zijn. Ook overdag is het hier prachtig, maar daarover later meer…