Je bekijkt nu Cosmographische Lessen – 1831

Cosmographische Lessen – 1831

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Het zit niet altijd mee op Catawiki, maar deze keer had ik geluk dat ik blijkbaar een van de weinigen was met interesse van dit oude boek. 188 jaar oud en 540 pagina’s dik, maar het mooiste is toch wel het feit dat het is voorzien van 10 uitklapbare pagina’s met illustraties.

Het boek is van de hand van Jacob de Gelder, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en hij schreef het boek tijdens twee zomervakanties. Zie hieronder meer daarover. De cover was deels los van het boekblok, maar nu is alles weer netjes en nog immer compleet.

Zie hierboven hoe boos hij is dat hij zijn werk in 1830 moest staken. Toen begon namelijk de Belgische Revolutie, waarbij de zuidelijke provincies zich afscheidde van de Nederlanden en Belgie zelfstandig werd. Ook hieronder (onderste helft van de pagina) trekt hij flink van leer tegen degenen die niet werken en wel oordelen. Ik kan u zeggen; die voorrede is 26 pagina’s en heeft eigenlijk continue die strenge ondertoon. Ik weet niet of hij als docent leuke lessen gaf… De zinnen zijn lang, de komma’s groot in aantal en de bewoordingen echt ‘oud’.

Ook de inhoudsopgave is zo uitgebreid dat ie ook wat vermoeiend is. Een en ander is ook lastig leesbaar, op matig dun papier en drukwerk in verschillende kwaliteiten… De uitklapbare kaarten met in-de-tekst genoemde illustraties zijn allemaal even prachtig

Ik moet het boek nog even lezen, al is het maar om te checken of hij zo streng blijft schrijven als in zijn voorrede van 26 pagina’s. Maar voor nu alvast een mooi beeld van de grafische kwaliteiten van het boek.

>>> Ga terug naar het overzicht van alle boeken