Je bekijkt nu Hammond & Leslie

Hammond & Leslie

Wat een prachtig lelijk ding: Deze is toch gewoon 45 jaar oud, maar ziet er werkelijk nog uit als nieuw. Twee joekels van speakers drukken tegen dat doek aan en helemaal links zit de ronddraaiende Leslie speaker in zijn stoffen trommel. Toch anders dan wanneer deze horizontaal geplaatst het geluid het muzieklokaal van Hans van de Kraats op het Maaslandcollege in slingerde…

Dit is de Hammond Aurora (Cougar) of de 8022KM zoals hij in Europa vooral genoemd werd.

Ik wilde er veel eerder al een, maar toen werd het een Philicorda, omdat ik toen nog bij Philips werkte… Op zich zijn er ook wel Hammonds met losse Leslie kast te krijgen, maar ik ben al knettergek dat ik deze heb gekocht: net als met oude motors kan ik ook hier helemaal niets mee zelf. Maar die paar akkoorden klinken wel zo mooi met de Leslie op hoogste snelheid (Tremolo). Zeker in de schuur waar ie tijdelijk stond 😉 Deze heb ik echt voor een prikkie en ik had zelfs bezorging vanuit Amsterdam erbij onderhandeld. Compleet met krukje.

Alvast wat foto’s, maar ik ga hem nog een keer open schroeven voor een betere kijkje aan de binnenkant.

Van Links naar Rechts: Hoge tonen, Lage tonen en de ronddraaiende Leslie speaker helemaal achterin.

Boven: Een noten-houten 8022 open gemaakt: moderne techniek ten opzichte van de tone-wheel techniek van de tijd voor de oorlog…

Onder: Een échte hammond is een B3 met ouderwetse drawbar / tonewheel techniek om het geluid te bepalen. Daarnaast staat dan een grote 122 Leslie Speaker. Dan heb je echt de klassieke sound van de sixties en seventies…

Maar liefst 8.850 gulden kostte dit apparaat bij de introductie tussen 1974 – 1976. In 1979 en 1980 werd hij al een beetje afgeprijsd…

Lijst met alle modellen Hammond orgels.
Informatie bij de Nederlandse Hammond-club.
Wikipedia over de Leslie speaker

Stukje horen?
Met open Leslie
Purple Rain door Cory Henry
De magie van het Hammond orgel
Grooving on a Hammond B3
Hammond Organ history