Je bekijkt nu Astronomie in Praag

Astronomie in Praag

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Het Strahov Klooster ligt net iets verder dan de Praagse Burgt, vanuit de stad gezien, maar omdat wij een paar uur moesten wachten tot we in ons appartement konden – vanuit Boheems Zwitserland – zijn we eerst hiernaartoe gegaan.

Er zijn twee prachtige bibliotheken, die op zich niets met Astronomie te maken hebben, maar sinds de ‘aanleg’ van mijn eigen bibliotheekje met oude astronomie boeken, wekken oude boeken mijn interesse, meer dan goed voor me is… En dus ook klassieke bibliotheken:

De eerste zaal is van de filosofie:



Hieronder de zaal van de theologie met prachtig plafond.


Het Clementinum heeft al meer te maken met astronomie. Het is een enorm complex van 2 hectare midden in de stad waar grootheden in het verleden werkten: de Duitser Johannes Kepler kwam in 1600 naar Praag om de Deen Tycho Braha aam het hof te helpen met zijn onderzoeken o.a. naar de banen van de planeten. De rondleider zei dat we ‘officieel’ geen foto’s mochten maken, maar in ieder geval niet met flits; dat halve woord was genoeg…



De toren van het Clementinum is ruim een eeuw later gebouwd maar herbergde toen de meest nauwkeurige apparatuur van die tijd met oa een zonneklok in de 52 meter hoge toren. Deze mochten we beklimmen wat een prachtig uitzicht over de stad opleverde.

Kepler beschreef onder andere de baan van Mars: over hoe wij in de binnenbaan harder rond gingen dan Mars en die planeet als het ware steeds inhaalde: ook zie je mooi geïllustreerd hoe Mars op verschillende afstanden van de aarde staat: 55.000.000 km tot 400.000.000 km…



Wereldberoemd is de astronomische klok op het plein midden in Praag.

Tijdens dit tripje weer een nieuw onderwerp gevonden om verder in te duiken: Johannes Kepler. Hij heeft jaren lang metingen gedaan met de goede kijker van Braha en kwam erachter dat de planeten niet in cirkels maar in ellipsen om de zon draaiden. Hij heeft vele publicaties en wetten geschreven en in 1938 zijn ze allemaal opnieuw uitgegeven. Duitse universiteiten hebben zijn verzamelde werken digitaal online beschikbaar gemaakt. (Selecteer een boek, volg de link en klik op de PDF link) Helaas zijn ze allen in Latijn en dat zou weer een extra nieuwe uitdaging opleveren… 23 delen van samen duizenden pagina’s. (Doorbladeren en 1% meepikken rondom de illustraties is al een mooi eerste resultaat)

Op zich te overkomen dat Latijns, maar van de drie Einstein boeken die ik deze trip had meegenomen heb ik slechts 8 bladzijden kunnen lezen… Er was ook eén regenachtige dag wat de aanschaf van een viertal nieuwe boeken opleverde: tijd en rust om alles te lezen wordt zo steeds lastiger. Zeker in latijn…

Deze informatie heb ik opgedaan tijdens onze trip naar Boheems Zwitserland en Praag