Je bekijkt nu Vragen over Woodstock 1969

Vragen over Woodstock 1969

Melanie bij Willem Duys in 1970

Gisterenavond was een mooie vooraankondiging van de Top2000 op TV, een herhaling van deel 2 van the Untold Stories. Bekijk het fragment hier, (Aaarch, offline: Top 2000 7 dec 2019 22:00 – Seizoen 4 Afl. 2 – Top 2000: The Untold Stories) Mijn interesse start bij 22:30: Willem Duys interviewt in 1970 in zijn programma Voor De Vuist Weg zangeres Melanie, die op Woodstock had opgetreden. Ze benoemt het als ‘Een groot liefdesfestival in de VS”. Als ze daarover vertelt vraagt Willem aan haar (25:45) “That’s where the Rolling Stones appeared right?” Niet dus, wat ze netjes afhandelt…

Willem is in die tijd 42 jaar, was toen al 8 jaar met muziek bezig op de radio en had twee eigen platenlabels (klassiek en pop) > Je zou er dus vanuit mogen gaan dat hij veel van muziek weet. In 1970 kwam ook de documentaire over Woodstock uit evenals een driedubbel-LP. Omdat ik deze uitzending nog niet kan dateren, ga ik er maar even vanuit dat het plaats vind in het vacuüm tussen het daadwerkelijk evenement en de bekendheid hier in Europa door die uitgave van de documentaire.

Bijzonder; De link hierboven is het origineel van Top-2000. Hier hetzelfde fragment op YouTube waar zijn onwetendheid betreft Woodstock eruit is geknipt… Het nummer is Lay Down’ van haar LP ‘Candles in the rain’, wat ze schreef naar aanleiding van haar Woodstock ervaring.

Pa de muziekliefhebber

Dit wekte mijn interesse, en dan ga ik op onderzoek uit, ook al is het eerste Kerstdag vandaag 😉 Eerst mijn ouders gevraagd, die waren toen 24 en 26 en zaten er middenin zou je zeggen… Mijn vader werkte van 1967 tot 1974 bij Muziekwinkel Goosen en Swagerman in Den Bosch. Hij verkocht high-end muziek apparatuur en dit was vooral voor liefhebbers van klassieke muziek weggelegd.

Naast piano’s werden er ook Hammond orgels (ook in de hoogtijdagen toen qua populariteit) en LP’s verkocht. Tijdens de pauze van zijn collega’s stond hij beneden op de muziekafdeling en zo werd zijn voorkeur voor klassieke muziek aangevuld met popmuziek. Hij herinnert zich nog goed de vele platen die uitkwamen met grootse foto’s van het festival: in maar liefst 12 ‘geluidsstudiootjes’ kon geluisterd worden naar de muziek van de zomer ervoor.

Door zijn voor liefde voor klassieke muziek (Hij was toen 26) zijn ook zijn herinneringen vooral van erna. Vooruit, door een andere muzieksmaak geen steekhoudend argument dat het hier aanvankelijk onbekend was. (Ik herinner me vooral de Beatles van toen ik klein was: Door zijn voorliefde voor goede apparatuur had ik ook al heel vroeg een eigen pickup op mijn kamer.)

Vughterstraat 17 in Den Bosch waar Goosen & Swagerman in die tijd gevestigd was.



Puur toeval

Ik ben zelf van 11 juni 1970. Dat is week 24 van het jaar erop. Als je dan 40 weken terug telt kom je op begin september uit, ware het niet dat ik 3 weken te laat ben geboren in het ziekenhuis. Haal die drie weken er ook nog af en dan kom je precies uit op de slotdag van Woodstock… Puur toeval dat ik toen verwekt moet zijn, want Woodstock-Muziek liefhebbers waren mijn ouders niet. En natuurlijk de hele clou van dit artikel: het leefde hier op dat moment volgens mij helemaal niet… Dus ook niet bij mijn ouders.

Tijdgeest

Het hele festival was een maand na de maanlanding door de Apollo 11 crew: een technisch hoogstandje van een hele natie, wereldwijd gevierd en live bekeken door miljarden mensen. Apollo 11. Een enorme (uit de hand gelopen) hobby van mij, en juist daarom interessant: twee totaal verschillende dingen op exact hetzelfde moment op exact dezelfde plek: Sterker nog, de ticker-tape parade van de bemanning in Houston was letterlijk tijdens Woodstock op 17 augustus 1969. Hun eerste parade was enkele dagen ervoor in New York op 13 augustus. (Nadat ze eerst 3 weken in quarantaine hadden gezeten)

De Vietnam oorlog woedde al sinds 1954 en zou maar liefst 20 jaar duren. Aanvankelijk een oorlog tussen noord en zuid, maar o.a. Amerika ging zich erin mengen als onderdeel van de koude oorlog, vechten tegen het communisme. In die oorlog zijn 3.000.000 mensen gestorven en 58.000 daarvan waren Amerikaanse militairen. In 1969, op het hoogtepunt van de Amerikaanse inmenging waren er niet minder dan 500.000 militairen aanwezig en werden ook landen als Laos en Cambodja gebombardeerd. Een oorlog die het Amerikaans volk graag vergeet en juist in die tijd. Men kwam in opstand tegen de vele doden in die onnodige oorlog. Ook zijn er door de jaren heen veel protestliedjes gemaakt, bijna een directe link met het vredesfestival dat Woodstock heet; het was tijd voor vrede, peace.

Nederlandse Kranten / Nieuws van ‘Augustus 1969’

Ik heb eerst gezocht op Delpher, een platform waar je in oude Nederlandse kranten kunt zoeken. Wil niet zeggen dat dit een totaalbeeld geeft, maar wel een indruk. Als ik de periode van een week voor tot een week na het festival zoek, krijg ik geen enkele hit… Wanneer ik de rest van 1969 doorzoek krijg ik 20 artikelen waarvan er slechts 6 enigszins gerelateerd zijn (kleine vermoemingen). Ook in het jaaroverzicht van 1969 van het NOS journaal, geen enkele vermelding. Hier die 6 vernoemingen:

Als ik vervolgens heel1970 doorzoek krijg ik op eens meer dan 1.000 hits. Die gaan dan met name over de documentaire die eind maart uit kwam in de VS en pas op 25 juni 1970 hier in de bioscopen kwam. Toen was ik inmiddels geboren. Maar wat mij betreft dus ‘meetbaar’ bewijs, dat het pas na de documentaire was dat men hier besefte wat de impact was geweest van Woodstock…

Achteraf. Ja, Achteraf is het mooi wonen zei Theo Maassen al eens. Achteraf kwam er natuurlijk van alles op gang, na 40 jaar, na 50 jaar. Er zijn vele documentaires te vinden over hoe geweldig het was en dat je erbij had moeten zijn. (Net zoals meer mensen claimen dat ze bij het eerste Nederlandse Prince concert geweest te zijn, dan er bezoekers in Paradiso passen). Google levert je de resultaten: hier een handige doorklik voor je. OK, nog een dan.



Verslaggeving in Amerika

Muziekblad Rolling Stone schrijft in haar editie van een maand na het festival uitgebreid een verslag. Daarin wordt ook beschreven hoe de New York Times elke dag op de voorpagina over het festival berichtte. Hier een samenvatting van de berichtgeving van de grote Amerikaanse zenders. Dit is het eerste artikel dat spreekt (onderaan) over het late aanhaken in NL betreft Woodstock. Er zit ook een aantal links naar media bij.

Zelfs voor het festival was er al de nodige berichtgeving over de problemen rondom het festival. Er zijn nog veel meer voorbeelden, ik hou het even bij deze 3 hieronder: van voor, tijdens en na het evenement. Wederom meetbaar bewijs dat het in Amerika toch echt wel de aandacht kreeg voor tijdens en na het evenement. Wij in Europa/Nederland lagen gewoon te slapen en genoten van Willem Duys en Mies Bouwman…



In Woodstock duiken

Tijd dus om eens even goed in Woodstock te duiken. Wat was het toen en wat bleek het later te zijn geweest…

• Wallkill was de aanvankelijke locatie, maar 31 dagen voor het evenement ging het daar niet door vanwege opstand.
* Er zijn 2 mensen gestorven (overdosis en overreden door tractor)
• Er zijn 2 babies geboren (maar ook enkele miskramen)
• Op een gegeven moment werd het festival gratis
• Er was geen enkele merchandising beschikbaar
• Er was 1 toilet voor elke 800 bezoekers…
• Door de vele regen en het gebrek aan toiletten werd het veld een grote ‘modder’-poel, bergafwaarts
• De snelwegen naar het terrein waren compleet vol: auto’s werden geparkeerd op de snelweg en men ging lopen, tot wel 20 kilometer
• Bands konden het terrein niet bereiken en werden ingevlogen per heli
• Het uitgangspunt was wel degelijk commercieel
• Toen Jimmy Hendrix (Slot act) begon te spelen op maandagochtend 08:30 (door regenpauzes), waren er nog slechts 30.000 bezoekers.
• Er was te weinig eten en drinken voor zoveel mensen: de buurt kwam sandwiches brengen, maar er zijn zelfs voedselpakketten gedropt door helicopters
• Men moest kiezen; werken aan de hekken of aan het podium: men koos voor het laatste waardoor het een gratis concert werd
• Er is flink verlies geleden daardoor, pas toen de documentaire uit kwam werd er weer wat terug gewonnen
• Voor die documentaire liepen 20 camera mensen en assistenten rond en 1.5 mio aan apparatuur werd ingevlogen om het allemaal mogelijk te maken
• Er was 120 uur materiaal dat tot een documentaire van 3 uur ingekort most worden. Melanie (waar deze post door is gestart) heeft het niet gered tot in de documentaire
• De aantallen bezoekers lopen uiteen van 400.000 tot wel 500.000
• De boer die zijn weilanden beschikbaar stelde werd later aangeklaagd door zijn buren voor alle schade.
• Jimmy Hendrix kreeg het meest betaald voor zijn optreden: $18.000
ª In 2009 werd de film ‘Taking Woodstock’ uitgebracht, over de aanloop naar het festival van Piece, Love & music

Kom naar Woodstock



Locatie van Woodstock

Woodstock ligt in de staat New York, maar het festival werd gehouden op de weilanden (maar liefst 240 hectare) van boer Max Yasgur in Bethel, maar liefst 70 km verderop in Bethel. (Bethel ligt op 150 km van New York City)

Zo ligt het festivalterrein er tegenwoordig bij:

Kijk eens rustig rond op het heuvelachtige festival terrein: Het podium stond onder aan de heuvel zodat er een soort arena ontstond en de honderdduizenden allemaal iets konden zien.

Line Up

Hieronder een eenvoudig overzicht van de lineup gedurende die drie dagen, maar bekijk vooral deze wiki pagina met daarop alle info: volgorde, tijdens, nummers en bandleden

Friday, August 15 to Saturday, August 16
Richie Havens
Swami Satchidananda
Sweetwater
Bert Sommer
Tim Hardin
Ravi Shankar
Melanie
Arlo Guthrie
Joan Baez

Saturday, August 16 to Sunday, August 17
Quill
Country Joe McDonald
Santana
John Sebastian
Keef Hartley Band
The Incredible String Band
Canned Heat
Mountain
Grateful Dead
Creedence Clearwater Revival
Janis Joplin and the Kozmic Blues Band
Sly & the Family Stone
The Who
Jefferson Airplane

Sunday, August 17 to Monday, August 18
Joe Cocker and the Grease Band
Country Joe and the Fish
Ten Years After
The Band
Johnny Winter
Blood, Sweat & Tears
Crosby, Stills, Nash & Young
Paul Butterfield Blues Band
Sha Na Na
Jimi Hendrix

Sly and the family stone wordt vaak genoemd als een van de beste optredens tijdens het festival. Hier een filmpje, helpt altijd. Zelf Larry Graham (Sly’s bassist) gezien als voorprogramma van Prince tijdens Werchter Boutique 2010: energie genoeg !

Festival foto’s

Er zijn natuurlijk 1000-en foto’s en google helpt je graag. Daarom hier slecht een paar om een indruk te geven van de grootsheid en het sfeertje…

Er gaan verhalen dat er wel een miljoen mensen opa kwamen. Deze foto laat zien dat die schatting misschien nog niet eens zo gek is…



Mijn eerste conclusie

Eerste conclusie, ik ga het verder uitzoeken: Niets maar dan ook ‘helemaal niets’ was er bekend in NL van het festival. Niet ervoor, niet tijdens en ook naderhand duurde het maanden voordat het hier in NL een beetje landde. De aankondiging van de documentaire in VS eind maart 1970 was de eerste keer. Toen de film in Juni 1970 bij ons in de bioscopen kwam, verschenen de eerste verslagen van het festival als opmaat naar de documentaire.

Allemaal nauwelijks voor te stellen in de huidige tijd met alle opties aan media waar we uit kunnen kiezen. Toen had je radio, TV, krant en magazines als Time, Life, Rolling Stone, In de VS ja, maar niet NL. Oor stamt uit 1971, Hitkrant uit 1975. Je moest het met de krant doen en of die nou zo graag over ‘die langharige arbeidschuwende hallucinerende jongeren’ wilden schrijven blijkt te betwijfelen.

Onderaan in dit artikel van een andere info-verzamelaar en zelfde soort conclusie als ik hier trek: “Elke zichzelf respecterende Nederlandse popjournalist schreef tien of meer maanden na het festival (!) over de grote happening in het Amerikaanse Bethel.”



Links

• De officiele site
• Woodstock Wiki NL en ENG
• Melanie
• Willem Duys
• Max Yasgur
• Vietnam oorlog (wiki) en Artikel
* Woodstock documentaire (zonder Melanie, waardoor dit artikel is ontstaan…)

Maarten Doorman schreef ook over Woodstock, ik heb met hem contact gezocht. Ook bij hem was dit feit (nauwelijks bekendheid in 1969 in NL) niet zo bekend als dit onderzoekje nu aantoont. Hier twee van zijn artikelen over het Love, Music & piece festival.
• 50 jaar Woodstock
• Woodstocks Romanticism



Note

Ik heb deze informatie verzameld van andere websites, puur ter verslaglegging en ter ondersteuning om het verhaal duidelijk te maken. Geen commercieel gewin. Wanneer ik foto’s onrechtmatig heb gebruikt hoor ik dit graag, dan zal ik ze direct van de site verwijderen.

I have collected this information from other websites, purely for reporting purposes and for supporting the story. No commercial gain. If I have used photos unlawfully I would like to hear this, then I will remove them from the site immediately. Thanks