Je bekijkt nu Telescopen collectie van Peter Louwman – Den Haag

Telescopen collectie van Peter Louwman – Den Haag

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

Eens per maand op vrijdag is in het Louwman Museum van Evert Louwman ook een tentoonstelling van klassieke telescopen. Dat was dus onze dag om te gaan: 2 vliegen in een klap. Eenmaal daar bleek waarom: de collectie is van zijn oudere broer Peter die ook 26 jaar heeft gewerkt bij de Louwman Group (afdeling landbouwmachines).

Op vrijdagen is hij zelf aanwezig en we raakten in gesprek over telescopen, aankomende astronomie-dag en oude boeken over astronomie nog voor ik in de gaten had met wie ik het genoegen had. Dat bracht iets extra’s bij dit bezoek. Binnenkort ga ik weer terug naar Museum Boerhaave waar nu ook een aantal telescopen van hem tentoongesteld is.

De allereerste telescoop

De telescopen zelf zijn mooi natuurlijk, maar voor mij zijn de boeken die erover gaan nog interessanter. Hieronder de officiële nieuwsbrief die in 1608 is opgemaakt en verteld over de allereerste telescopische sterrenwaarneming, nadat de brillenmaker Hans Lipperhey (1570-1619) uit Middelburg op de Maurits-toren op het binnenhof in Den Haag de werking van de telescoop toont aan leden van het parlement en Prins Maurits in Den Haag: een ‘seecker instrument omme verre te sien’. Hij wordt in de nieuwsbrief (die vooral gaat over een hoog bezoek uit Siam) omschreven als een eenvoudig, religieus en godvrezend man.

Niet veel later is de telescoop echt beroemd geworden door Galileo Galilei 1609 / 1610. Hieronder de nieuwsbrief. Ik heb er een boekje over gekocht in het museum, wat ik ter plekke door Dhr Peter Louwman heb laten tekenen. Een mooie dag, samen met Finn.

De Mauritstoren in Den Haag waar de telescoop werd gedemonstreerd in 1608.

Links

• Over de collectie
• Over de allereerste telescoop