Je bekijkt nu Hemel en Aarde – 1923

Hemel en Aarde – 1923

  • Berichtcategorie:1. Astronomie

“Een populaire beschrijving van het Heelal” is de ondertitel van deze Nederlandse versie en volgens mij de titel van het originele Franse boek “Astronomie Populaire” de best-seller van Camille Flammarion. Maar zeker ben ik zeker niet…

Het is best een werk om uit te zoeken welk boek ik nou precies heb. Ik heb een derde druk uit 1923, de tweede druk in het Nederlands komt uit 1908 en de eerste druk uit 1884. De originele Franstalige versie lijkt uit 1880 te komen, maar ik ben nog niet 100% zeker. Ook nu weer een prachtige kaft, zeker voor die tijd, maar inhoudelijk wat minder dan ‘Het Ryk der Sterren‘ wat ik ook van hem heb kunnen bemachtigen.

Hulp ingeroepen via AstroForum en Rijksmuseum Boerhaave in Haarlem. Moet iets simpels zijn, of echt een vrije uitgave losjes gebaseerd op de werken van Flammarion. Dit impliceert de titelpagina ook een beetje…

GEVONDEN?: Het zou op basis van “Qu’est ce que le ciel?” uit 1892 geschreven zijn. Dat boek zie ik echter niet terug in lijst van zijn publicaties. Wel een Franstalige PDF online gevonden…. Stapje verder dus, maar nog niet opgelost.

Camille Flammarion, 1842-1925

Vanwege de prachtige kaft alvast een post aangemaakt, maar pas later meer inhoud over dit boek.

Zijn illustratie van ‘de Atmosfeer’. Een houtsnede van onbekende kunstenaar gemaakt rond 1550, gebruikt in zijn boek de L’atmosphère: Météorologie Populaire uit 1888, pagina 163.

>>> Ga terug naar het overzicht van alle boeken