Welkom op de site van Bas Griffioen
Andere prachtige oude speciale boeken

Andere prachtige oude speciale boeken

La Divina Commedia – Dante Alighieri, 1507

The Divine Comedy van Dante Alighieri, voluit Dante (Durante) di Alighiero degli Alighieri. De bekende Italiaanse dichter, schrijver en filosoof uit de 13e/14e eeuw. Ik heb hier lang mee gewacht, want waar houdt het anders op…? Maar deze is toch wel bijzonder.

De boekdrukkunst is rond 1455 uitgevonden en dit boek is zo’n 50 jaar later gedrukt. Van 1455 tot 1500 probeerde men met de drukletters zo goed mogelijk de handgeschreven manuscripten na te bootsen. De periode van 1500-1540 noemt men post-incunabel, waarbij de boekdrukkunst tot leven kwam, maar er nog geen standaard lettertypen of formaten gebruikt werden. Italie en Duitsland waren toen actie als drukkers. Daarna nam o.a. Nederland deze rol over.

Het is een druk op folio formaat (veel witruimte rondom) en is gedrukt in VenetiĆ« en afgerond op 17 juni 1507. Vijfhonderd-en-dertien jaar geleden… Het omslag is niet origineel uit die tijd, maar later vervangen. Ziet er wel fraai uit.

Eerder bracht een dergelijk boek bij Christies in London 30.000 pond op. Van dit boek verwachten ze een opbrengst van 10.000-12.500 euro. Het openingsbod van ruim 6.000 euro is reeds gedaan. De veilig op Catawiki loopt op dit moment nog 9 dagen…. Ik blijf hem volgen.

De kopergravure kwam pas 25 jaar na het drukken van dit boek in opkomst. Voor die tijd werden houtsnedes gebruikt. Zie mijn andere posts waar ik enthousiast wordt van de steeds verfijndere graveertechnieken waardoor de illustraties steeds fraaier worden en zelfs richting foto kwaliteit gaan. Dit gaat de andere kant op: eenvoudige lijntekeningen gemaakt met houtsnedes. Ook mooi, in zijn eigen context van die tijd, en gezien de grovere techniek toch eigenlijk best wel verfijnd!

Sluit Menu