Logo Griffioen
   
Main menu keuze 1Main menu keuze 2Main menu keuze 3Main menu keuze 4Main menu keuze 5
Sub menu keuze 1
Sub menu keuze 2
Sub menu keuze 3
Sub menu keuze 4
Sub menu keuze 5Toolbox related linksRelated link test
Related link test
Related link testRelated link testRelated link test
Related link test
Toolbox opvuller
Toolbox opvullerToolbox bottomBar top


Maya Route in midden Amerika:
4 totaal verschillende landen.

 

Het najaar van 2001 brachten we door in 4 verschillende landen in Midden Amerika: Guatemala, Honduras, Belize en Mexico. Deze reis hebben we gemaakt met Blue Planet; gekozen op basis van de reisroute!

Nadat we aankwamen in Guatemala Stad gingen we direct door naar het koloniale stadje Antigua.

Download mijn
placemarks van
de Maya route voor
Google Earth

Vanuit Guatemala ging het eerste tempelbezoek naar Copan in Honduras. Deze Maya site staat vooral bekend om de indrukwekkende beeldhouwwerken (hier kwam men voor het eerst los van het materiaal, meer drie-dimensionaal).

  Via een backpackers boerderij in Poptun (waar net een orkaan langs was geweest) reden we verder naar Flores. Van hieruit is de belangrijke Maya Site in Tikal te bereiken. Deze site is enorm groot en ligt echt midden in de jungle. We moesten vroeg op om vanaf de tempel de jungle wakker te kunnen zien worden.

Vanuit Tikal in Guatemala is het een kleine trip naar Belize, daar gingen we vanuit de hoofdstad rechtstreeks door naar een klein tropisch eilandje: Caye Caulker. Even lekker niets doen, behalve dan kreeft eten en snorkelen !Voor de kust van Belize ligt het op een na grootste rif van de wereld. Met een speedboot gingen we naar dat rif en meteen was het raak: prachtige roggen en even later ook nog vele haaien rondom de boot.  Drie soorten roggen hebben we gezien; de kleine giftige, deze hele fraaie en de 'voerbare'. Met vlees uit de conch-shell mochten we de roggen voeren.

Mooi wat zo'n wegwerp onderwater camera nog kan presteren !

 

  Na de roggen op zoek naar de haaien. Omdat ik de enige was met een onderwater camera, mocht ik als eerste het water in. "Of het veilig was", vroeg ik. "Ja hoor" was het antwoord. Het zijn inderdaad ook 'slechts' verpleegsterhaaien, maar het was toch even schrikken toen ik daar in het water lag. Achteraf wel prachtig !

Qua Maya geschiedenis was Tulum niet de belangrijkste plaats in het Maya rijk, maar de ligging is zeker een van de mooiste. Hoog boven op de rotsen boven het witte strand in Yucatan, Mexico. Blauwe zee, pelikanen, palmbomen en daar dan even lekker ontbijten...Vanuit de badplaatsen in Yucatan is Chitzen Itza goed bereikbaar, dus het was voor ons een van de druktste plekken die we bezocht hebben. In ieder geval ook de grootste. Veel mooie gebouwen en een enorme tempel in het midden van het plein. De huidige tempel is over een vorige geplaatst en door de tussenruimte kun je naar boven naar een oude troon kijken. Vochtigheidsgraad van 100% en heet, maar wel leuk...De laatste site die we bezochten is hieronder te zien: Palenque in Mexico. Prachtig gelegen in de jungle, maar wel met open stukken zodat mooie overzichten te zien zijn. Hier hadden we de beste gids aller tijden, die naast feiten ook nog mening en interpretatie overbracht, wat het allemaal erg interessant maakte.  Een grote kloof van enkele kilometers lang en kaarsrechte wanden tot wel 1000 meter hoog, bezochten we op weg naar San Christobal de las Casas. Een mooi natuurverschijnsel was deze 'kerstboom'. Kijk naar het kleine gele bootje van een andere groep om de grootte van deze boom in te schatten.

  Bij het meer van Atitlan igt het plaatsje Panajachel. Van hieruit zijn we met de boot weggeweest naar verschillende kleine plaatsjes. In San Pedro was de bevolking nog veelal gekleed in traditionele kleuren. De grootste vrouw die er rondliep was maximaal 150 cm hoog...

We hadden enorm geluk dat we precies op 2 november (Allerheiligen) naar Chi Chi gingen. Hier is de grootste en kleurrijkste markt van midden Amerika, maar op die dag dus ook allerlei feestelijkheden (muziek, vuurwerk, optochten, dansen). Vele minuten gefilmd en echt een voorrecht om dit mee te mogen maken !In tegenstelling tot Nepal (D) was dit een B reis (zwaarte index voor reisorganisaties van A: zonvakantie tot E: Expeditie). Weinig actie en veel kijken. Omdat het een openbaar vervoer reis is, was de reis betaalbaar, maar vooral ook erg leuk: je krijgt veel meer te maken met de lokale bevolking. We hadden extra geluk omdat de reis voor het eerst werd uitgevoerd; dat maakte het wat avontuurlijker. Door het ontbreken van Mexico stad (vies en ver) en het toevoegen van een tropisch eilandje is deze reis absoluut een aanrader !

< Nepal - Oeganda >

Toolbox Page toolsMail dit artikel naar een vriend
Reageer op dit artikel
Bekijk de printbare versie
Toolbox opvuller
Toolbox bottom
Toolbox site tools
Ga naar HomepageGa naar de sitemap
Zoeken op deze site
Stuur een e-mail naar BasToolbox bottomToolbox www toolsZoeken op het web: GoogleZoeke een locatie op de wereld: ExpediaZoek een route naar een plaats: LocatienetVind telefoonnummers: KPN
Toolbox bottom
Bar topBar bottomBar bottom
Bar topGriffioen logo kleinBar bottom

© Bas Griffioen 2002 - Updated 10 Januari 2004 - Naar boven