Logo Griffioen
   
Main menu keuze 1Main menu keuze 2Main menu keuze 3Main menu keuze 4Main menu keuze 5
Sub menu keuze 1
Sub menu keuze 2
Sub menu keuze 3
Sub menu keuze 4
Sub menu keuze 5Toolbox related linksRelated link test
Related link test
Toolbox opvullerToolbox opvullerToolbox opvuller
Toolbox opvuller
Toolbox opvuller
Toolbox opvullerToolbox bottomBar top


Japan: Niet zo mysterieus, maar wel verrassend en apart !


Doordat Sars heerstte in
het voorjaar van 2003, werd onze reis naar Tibet geannuleerd: er kwamen te veel afzeggingen binnen bij de reisorganisatie. We dachten dat Japan een goed alternatief was: In ieder geval Azie en ook iets aparts.

Download mijn
placemarks van
Japan voor
Google Earth

We hebben een reis op maat laten maken voor ons tweetjes bij Passaat reizen. Perfect geregeld ! Het is een mooie vakantie geworden met mooie bezienswaardigheden, het land mist echter het mysterieuze wat we in alle eerder bezochte landen zo mooi vonden. Het leven op zich is hier geen attractie, maar hetzelfde als thuis... Wel erg veel mooi en aparte dingen gezien. Hieronder een overzicht.

Tokyo

Via HongKong gevlogen op Narita Airport bij Tokyo waar we redelijk snel bij het hotel waren aangekomen. Tokyo is echt enorm groot en 2 cm op de kaart is al niet te belopen. Veel met de subway gereisd wat op zich prima verliep. Het is alleen ongelofelijk dat er echt niemand een woord Engels spreekt in dat land...Het Ryokan (traditioneel hotel) stond in Asakusa in het noordoosten van Tokyo. Vlak bij museumpark Ueno, de Asakusa Kannon tempel en de Sumo wijk. Meer in het centrum ligt het Imperial Palace, de luze wijk Ginza en de grootste visafslag ter wereld.

Meer foto's van tuinen

Zo ziet een traditionele kamer eruit in een Ryokan. In dergelijke kamers hebben we de hele vakantie geslapen. Gevlochten tatami matten, waar je niet met schoenen of slippers op mag staan. Dunne matrasjes en rare dekbedden werden vaak 's avonds pas in de kamer geplaatst.

Pachinko is een spel waarbij ijzeren balletjes weggeschoten worden met als doel weer meer balletjes te winnen. Enorme hallen met keiharde muziek op de achtergrond.

Hieronder de cyclus van de gemiddelde tonijn in Japan: van de Tsukiji visafslag waar ze gekocht worden, en ook direct verwerkt, tot in de sushibar op de hoek: verser kan niet.

Mito

Na Tokio per trein naar Mito verder in het noorden. Een dagje maar, speciaal voor de botanische tuin met prachtige villa, als mooie tussenstop voor de reis naar Nikko.

Nikko

Vanaf Nikko regende het, wat jammer was, maar wel betere temperaturen opleverde. Nikko heeft een prachtig park met vele tempels, schrijnen, pagodes, poorten en klokketorens.
Voor veel Japanners is dit een dagtochtje vanaf Tokyo.
 

Omgerekend naar hedendaagse prijzen is er voor tientallen miljoenen euro's aan bladgoud gebruikt op te tempels in Nikko. Het werkt tevens wel goed tegen de verwering...

Kamikochi

De Japanse Alpen in het westen van Japan (op het hoofdeiland Honshu). Een prachtige omgeving
waar ook veel Japanners naar toe gaan voor hun korte (max 7 dagen per jaar) vakanties. Het was hier dan ook erg druk ook al hadden we continue regen. Onderstaande foto is gemaakt toen we hier weer vertrokken...
Toen was het natuurlijk prachtig weer.Kamitochio

Naast een traditioneel Ryokan, hebben we ook geslapen in een Minshuku, een beetje hetzelfde, maar dan echt bij de mensen thuis. Erg traditioneel eten met vele kleine schaaltjes: vooral vis, soep en rijst, zowel 's ochtens als 's avonds...
Deze regio staat vooral bekend om haar vele warmwaterbronnen, zogenaamde onsen. Beetje te heet voor ons...

Shirakawa-go

De grootste verrassing tijdens de vakantie was het schitterende plaatsje Shirakawa-go. Zo'n 130 traditionele huizen uit ongeveer het jaar 1600, met rieten kap en allemaal dezelfde kant op gebouwd. Een soort openlucht museum, maar dan in een echt dorp met bewoners. De overnachting in zo'n huis was prachtig !Het was erg mooi en we hebben hier veel gelopen en gefilmd. Interessant ? Hier zijn meer foto's van Shirakawa-go

Takayama

Takayama ligt in de Gifu provincie, maar de Hida streek die hier ligt is beroemder. Met name om haar Hida Beef: Handgemasseerde koeien leveren het lekkerste vlees. Echt ongelofelijk lekker. Het stadje
is aardig, met een paar hele leuke locaties.

Meer foto's van verschillende Hida Beef kwaliteiten
Nara

In Nara hebben we nog een Unesco world Heritage site bezocht. Hieronder te zien, de Todaiji tempel. Het grootste houten gebouw ter wereld (52x56x45 meter ongeveer) met daarin een van de grootste gegoten bronzen Buddha's van Japan. Dit alles ligt in het Nara park waar de herten overal vrij rondlopen.
 

Ook in Japan veel pagode's, in drie of vijf lagen en ook als zodanig vertaald op de toeristen plattegronden...

Japan is zo groot en vanuit de geschiedenis zo zelfstandig, dat ze een compleet zelfvoorzienend land lijken te zijn. Vele automerken leveren modellen die alleen voor deze regio ontwikkeld worden. Toyota levert limozines groter dan de dikste Mercedes en Daihatsu blijkt leuke kleine sportwagentjes te maken... Meer foto's van Japanse auto's


Koyasan

Koyasan is het spirituele centrum van een bepaalde Boedistische beweging. Je vindt hier dan ook enorm veel kloosters, tempels en schrijnen waar je soms zelfs een nacht kunt verblijven, om 's ochtends prachtige ceremonies mee te maken. Ook de honderden jaren oude begraafplaats is erg indrukwekkend !

Meer foto's van deze prachtige begraafplaats

Kyoto

Kyoto is vooral in het nieuws gekomen sinds het hiernaar vernoemde verdrag. Het lijkt ook goed te doen voor de economie, want hier waren meer toeristen. Waar we in de bergen vaak de enige westerlingen waren in dagen, kwamen we hier wel zo'n 10-20 westerlingen per dag tegen.De wijk Gion in het Oosten van de stad staat bekend om haar perfecte eetgelegenheden, mooie oude straatjes en de Geisha's. 's Avonds op weg naar hun 'werk' zien ze er nog fraaier uitgedost uit, maar toen hadden we de camera natuurlijk niet bij ons.

We waren hier wel een beetje tempel-moe en hebben dus vooral rustig aan gedaan (ruim 35 graden) en genoten van de omgeving en het eten !Hoewel we de meest prachtige en bizarre dingen hebben gezien, was het toch een compleet andere reis dan we gewend zijn. Maar ook weer niet de hypermoderne cultuurshock waar je ooit over hoort... Alle leidingen boven de grond, rijstvelden tussen de ongecontroleerde behuizing en niemand die Engels kan. Beetje Belgisch of zo...

Tokyo, Nara en Shirakawa-go behoren zeker tot de basis voor een reis naar Japan ! Hoewel het natuurlijk wel een erg duur land is, staat de euro nu (september 2003) erg gunstig ten opzichte van de Yen, waardoor je nu al snel zo'n 30% bespaard !

< Reisverslag Oeganda

Toolbox Page toolsMail dit artikel naar een vriend
Reageer op dit artikel
Bekijk de printbare versie
Toolbox opvuller
Toolbox bottom
Toolbox site tools
Ga naar HomepageGa naar de sitemap
Zoeken op deze site
Stuur een e-mail naar BasToolbox bottomToolbox www toolsZoeken op het web: GoogleZoeke een locatie op de wereld: ExpediaZoek een route naar een plaats: LocatienetVind telefoonnummers: KPN
Toolbox bottom
Bar topBar bottomBar bottom
Bar topGriffioen logo kleinBar bottom

© Bas Griffioen 2002 - Updated 10 Januari 2004 - Naar boven