Logo Griffioen
   
Main menu keuze 1Main menu keuze 2Main menu keuze 3Main menu keuze 4Main menu keuze 5


Toolbox related linksRelated link test
Toolbox opvuller
Toolbox opvullerToolbox opvullerToolbox opvuller
Toolbox opvuller
Toolbox opvuller
Toolbox opvullerToolbox bottomBar top


Starterswoningen gezocht !
o.a. in de gemeente Landerd

Een van de eerste ideeen die ik ooit heb uitgewerkt is een kubuswoning. Basisidee is een kubus van 2 verdiepingen, met eventueel een kelder. Daktype nog niet echt ingevuld. Trap en trappenhuis 'los' van het huis aan de buitenkant geplaatst.

Dit basis idee heeft jaren in het hoofd gezeten en tijdens een regenachtige dag in de Japanse Alpen had ik tijd om het idee verder uit te werken. Het zijn slechts nog schetsen, maar geeft wel een beeld hoe een eenvoudige woning toch compleet en origineel kan zijn.
Er is dan ook een enorme behoefte aan starterswoningen in Nederland, zeker in mijn eigen woonplaats.

Als eerste schets een klein onderzoekje hoe klein het huis kan zijn, natuurlijk is een huis van 8 bij 8 meter mooier en beter in te richten, maar voor een starterswoning is 6 bij 6 meter eigenlijk voldoende (416 of 234 M3 inhoud.) Doel is immers een lage prijs !


Een simpele en strakke indeling levert voldoende kamers op voor een koppel of klein gezin. Het blijft natuurlijk voordeliger om de huizen te schakelen: niet zozeer qua bouwkosten, maar meer voor de benodigde bouwgrond. Schakelen voorkeur niet echt in een rijtje: net iets meer gevoel van 'een eigen huis' kan bereikt worden door de huizen te laten verspringen, als ze dan schuin geplaatst worden ten opzichte van de weg, kost het ook niet teveel grond.

Door achterin een serre te maken met een wand van glazen stenen, wordt het buiten- en vakantiegevoel nog meer versterkt, maar geeft toch de benodigde privacy. Een stapje verder is om ze met vieren te schakelen met de mogelijkheid om samen een (overdekte) binnentuin te delen. De 'echte tuin' ligt dan buitenom, en dan kun je het weer net zo luxe / ruim maken als je wil, maar dat was eigenlijk niet de bedoeling...


In principe is een dak niet echt nodig, qua idee, maar om de hitte beter buiten te houden en om eventueel wat extra bergruimte te creeren, is een dak wel aan te raden. De onderste optie (bol-bol, van zink of koper bijvoorbeeld) lijkt me het mooiste, maar helaas niet de goedkoopste, wat voor een starterswoning eigenlijk wel een vereiste is...

Het trappenhuis is eigenlijk maar gemaakt voor 1 trap in de basis uitvoering. Wanneer echter een kelder zou worden toegevoegd zou dit geen extra ruimte kosten. Hieronder enkele schetsen hoe het 'losse' trappenhuis is geplaatst ten opzichte van het huis.

Een volledig ijzeren geheel wordt in een keer aan de buitenkant bevestigd: twee opties voor de eerste verdieping. De trap, compleet met ijzeren plateau 'om de hal over te steken' sluit aan op de verdiepingsvloer, of de verdiepingsvloer steekt die meter van de hal uit tot aan de trap. Voor het concept kies ik voor een compleet ijzeren trapwerk, wat 'los' staat van het huis.

Om bovenstaand idee te versterken, lijkt het me mooi om die constructie dan ook duidelijk te tonen. Gewoon koud op de muur plaatsten ! Het trappenhuis zelf zou dan bestaan uit ijzer en glas: ook niet de goedkoopste optie, dus wellicht nog even uitzoeken of steen of glazen bouwstenen voordeliger is...Door de beschikbare ruimte optimaal te benutten, kan een starterswoning toch nog compleet en zelfs apart zijn. Een specialist zou de verwachte bouwkosten uit moeten rekenen. Doel zou zijn om de uiteindelijke prijs toch in de buurt van de 100.000 Euro te laten uitkomen, anders is het geen starterswoning meer.

Reacties op dit ontwerp ? Ik ben zeer benieuwd ! Laat het me weten.


Hieronder het originele idee uit 1992: Niet 2 maar drie verdiepingen (met grote extra slaapkamer en lichtkoepel), ronde erker en balkon bij de keuken, kelder eronder en bedrijfspand 'eraanvast'. Met dit oude idee als basis ben ik gaan kijken wat de minimale eisen zijn, voor een leuke starterswoning.


< Ga naar 'Hotelhuis' - Ga naar Japans huis >

Toolbox Page toolsMail dit artikel naar een vriend
Reageer op dit artikel
Bekijk de printbare versie
Toolbox opvuller
Toolbox bottom
Toolbox site tools
Ga naar HomepageGa naar de sitemap
Zoeken op deze site
Stuur een e-mail naar BasToolbox bottomToolbox www toolsZoeken op het web: GoogleZoeke een locatie op de wereld: ExpediaZoek een route naar een plaats: LocatienetVind telefoonnummers: KPN
Toolbox bottom
Bar topBar bottom Bar bottom
Bar topGriffioen logo kleinBar bottom
© Bas Griffioen 2002 - Updated 10 Januari 2004 - Naar boven