Arcade games from the eighties

Terug naar van Son, Tino en Schoppema met deze spellen uit de jaren tachtig. Het is ongelofelijk, maar als ik bepaalde spellen aanzet komt de geur van Hubba Bubba, milkshake mokka dik en sterk, dropmatten en kauwgomballen gewoon weer helemaal terug. Alles in een kast netjes bij elkaar en daarom ook (vooral voor mezelf) ook de games allemaal eens even onder elkaar gezet. Ik heb de volgende game consoles 'verzameld':

Atari Retro - CBS Colecovision - Nintendo NES - 84in1 Console - Stuurtje - Philips Videopac 7000 - Overige consoles


CBS ColecovisionBij Jan en Frans Schoppema had je deze CDB Colecovision spelcomputer voor in de de winkel staan, met een eierwekker erop die standaard op 15 minuten werd gezet. De volgende spellen heb ik ervan, omdat dat ook de spellen zijn waar ik mee ben opgegroeid. We hebben het nu over 1984 of zo, ruim 30 jaar gelden. In de tussentijd nog een keer de hele set van Rob van Boekel mogen lenen die hem al die tijd bewaard heeft.Er zijn diverse accessoires leverbaar, maar die waren toentertijd in Schaijk nog niet zo aanwezig. Acht spellen heb ik erbij gescoord op Marktplaats en bij classic games leveranciers. Er zijn er echter veel meer: Zie hier een complete database. Meer informatie over de console zelf vind je hier.

Donkey Kong

Hier zijn de Mario Brothers uit voort gekomen. Vooral veld 3 is mooi.

Donkey Kong Junior

Mooiere game dan de gewone Donkey Kong

LadyBug

Prachtig snel spel met bonus door de letters in de juiste kleur te pakken.

Looping

Super simpel, maar oh zo'n mooie herinneringen aan.

MouseTrap
Voor dit spel kwam er een gekleurde cover over de nummerieke knoppen om de poortjes te openen.Pepper II

Apart spel, niet mijn favoriet, wel mooi om terug te zien. Dicht ritsen die handel.

Space Fury

Schietspelletje in zijn allersimpelste vorm. Zijn naderhand op de Mac nog wel wat varianten van verschenen.

Venture

Dit was meer onze Willem z'n spel... Wel mooi met die verschillende werelden, geesten en kamer opdrachten. Simpel maar divers eigenlijk dus.

Zaxxon

Mwah... hier is niet zoveel te doen; schieten en doorvliegen.

Pac-Man

Deze heb ik nog niet op de CBS en we hebben er bij Schoppema ook nooit op gespeeld. De speelkasten van de cafetaria daar in de buurt hebben wel vele guldens doorgeslikt...
Cool, op marktplaats een arcade-kast-joystick kunnen scoren. Kiezen voor knop op de knuppel of ernaast.
Terug naar boven


Philips Videopac 7000Met punten verdiend door veel Desso tapijt te verkopen is - ergens in 1981 of zo - er bij ons een Philips Videopac in huis gekomen. Voor slechts 10 euro kon ik er een aankomen op Marktplaats, inclusief 4 spelen. Helemaal compleet en alles werkt, maar tjonge jonge, hoe hebben we dat ooit mooi kunnen vinden... Wel erg saai, maar superdeluxe toen we 10 waren...

De hoesjes waren een stuk spannender dan de grafische kwaliteit van het spel. Goede marketing had Philips toen ! Geen plannen om hier verder te verzamelen: ik hou het bij nummertjes 1, 22, 24 en 34... Hier een overzicht van alle spellen.


Terug naar boven


84-in-1 Console


Ooit met Friso ieder bij TellSell een 84-in-1 spelcomputer gekocht. Alle games samen op 1 cardridge, keurig met 2 controllers en een geweer. Allemaal jaren '80 spellen en een paar ervan zijn wel jeugdherinneringen tussen ook heel veel onbekende bagger.

Hyper Olympic
was er in diverse versies. Ik heb er een met achtereenvolgens hardlopen, verspringen, hordelopen, speerwerpen, hink-stap-sprong, kleiduiven schieten, boogschieten en nog een... In andere varianten had je nog zwemmen, hoogspringen en andere sporten. Later kwam er ook nog een winter editie, maar dat was het al niet meer...


Galaga

Als je gevangen werd in het web van die speciale beesjes kreeg je onderin twee vliegtuigjes en dus dubbele patronen, dan werd het leuk.
Galaxian

Mat spel vergeleken bij Galaga. (Overigens zijn dit allemaal fake namen waarschijnlijk om onder licentiekosten uit te komen. Ik zal de echte namen nog eens opzoeken)

Spartan

Bukken voor de messen - of eroverheen springen - en dan a la karate iedereen wegwerken.

Terug naar boven


Stuurtje


Een frot race stuurtje en wel een pistool erbij. Op deze staat de 8-spellen variant van Hyper Olympic. En Duck Hunt !
Nintendo NESVeel opgepast vroeger samen, en dan was het eerst tijd voor effe gamen op de Nintendo NES met Super Mario 1, 2 en 3.
Atari Retro

Atari heb ik vroeger overgeslagen eerlijk gezegd. Net zo simpele spellen als op de Videopac... Kon echter voor weinig een retro setje aankomen met 16 spellen erop: gaan we net zo weinig spelen als de Videopac spellen vrees ik...

Beeldmateriaal volgt tzt


Overige consoles

Pacman ontbrak nog en is nu gescoord voor weinig. Ook Galaga zit er nog een keer op.
De Sonnesta is ook een aanwinst: Een Pong variant uit 1977 (origineel uit 1975).
Het stuurtje (en nog een mini variant) hebben vooral racespellen, niet echt bekend.
De 35 in 1 is ook niet echt enthousiasmerend, maar zitten wat aardige games tussen.
Een stuk of 12 consoles in totaal nu, allemaal tientjeswerk, maar niet allemaal de moeite. De kast is vol...
Favorieten: Donkey Kong Junior, Galaga, Hyper Olympic, Karate / Spartan, Pacman, Looping , Pong, Super Mario 1.
Enige dat nog mist is de Aquarius computervan toen we 15 waren: prijziger en eerst zelf programmeren :-) :-(
Terug naar boven

Terug naar Homepage